Premium

Meer klachten ingediend bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland

Meer klachten ingediend bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland
Vorig jaar werden bij het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland acht klachten ingediend over zwarte piet.
© Archieffoto
Haarlem

Het aantal klachten over discriminatie van bewoners van de regio Kennemerland is vorig jaar ten opzichte van 2018 met negen procent gestegen naar 224. Dat heeft het in Haarlem gevestigde Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (BDK) bekendgemaakt naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.

De meeste discriminatieklachten die in 2019 werden geregistreerd, gingen over ras, afkomst en huidskleur. Bij het bureau, waar Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en de IJmond onder vallen, kwamen 139 van dit soort klachten binnen. Vorig jaar werd bij het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland acht keer geklaagd over de figuur zwarte piet.

Ook werden relatief veel klachten ingediend door ’Kennemers’ die zich gediscrimineerd voelden op grond van handicap/chronische ziekte en geslacht. Respectievelijk werd daar bij het bureau 27 en 20 keer over aan de bel getrokken.

Zestien personen dienden in 2019 een klacht in omdat ze zich gediscrimineerd voelden vanwege hun seksuele geaardheid. Dat is vijf minder dan een jaar eerder. Ongeveer tachtig procent van deze incidenten werd in 2019 gemeld door homoseksuele mannen, aldus het bureau. ,,Ze vinden veelal plaats in de eigen woonomgeving en de openbare ruimte. Uit het Pink Panel-onderzoek komt naar voren dat ook veel lesbische vrouwen last hebben van discriminatie. Maar dat wordt vrijwel niet gemeld bij het BDK’’, aldus de notitie over de cijfers en trends van 2019.

Door antidiscriminatiebureaus buiten Kennemerland werden vorig jaar 24 klachten in behandeling genomen over incidenten die zich afspeelden ín dit gebied. Het ging om negentien zaken in Haarlemmermeer.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.