Premium

Podcasts: Mooie kleine verhalen en eigentijdse muziek met gevoel voor traditie

1/2

Deze week in de podcastrubriek van de bijlage Thuis: Heavyweight en Psychocandy.

Soms heb je van die momenten in je leven die je niet loslaten. Van die dingen waarvan je wilde dat ze anders waren gegaan. In de podcast Heavyweight helpt Jonathan Goldstein vrienden en vreemden om zaken in hun verleden op te lossen.

Iedere aflevering is één verhaal. Het zijn vaak kleine gebeurtenissen en daardoor juist mooi en herkenbaar. Van Goldsteins eigen vader, Buzz, die geen contact meer had met zijn grofgebekte broer. Een student die uit haar jaarclub gezet werd en nooit heeft begrepen waarom. Of een verhaal over een oppas die plotseling niet meer bij twee meisjes langskwam. Nu de meisjes, Becky en Jo, volwassen zijn, blijven ze aan de oppas denken. Waarom verliet ze hen? Goldstein speurt de vrouw op.

Een bijzondere aflevering is die met een vriend van Goldstein, Gregor, die ooit tapes uitleende aan muzikant Moby. De tapes zijn gebruikt voor het album ’Play’, dat voor Moby’s doorbraak zorgde. Maar Gregor kreeg nooit de geleende tapes terug. Sterker nog, hij werd ook nooit echt succesvol. Dat knaagt toch en Goldstein schiet te hulp.

Heavyweight is een heerlijke, soms ontroerende feelgood-podcast die we nu allemaal kunnen gebruiken. Goldstein is erg geestig, sociaal onhandig en een goede verhalenverteller. Doordat er veel echte gesprekken in de opnames zitten, voelt het nooit te ’fake Amerikaans’. Wel is het even wennen aan de reclames tussendoor. Je hoeft de afleveringen niet in een vaste volgorde te luisteren, klik gewoon op welke je aanspreekt. Er komen nog regelmatig nieuwe afleveringen bij.

Heavyweight is te vinden op Spotify en in allerlei podcastapps.

Lotje IJzermans is een oudgediende bij de VPRO, maar nog steeds een vrouw met een missie: het prediken van het woord als het over muziek gaat. Psychocandy heet haar podcast, genoemd naar het album van The Jesus and Mary Chain. Een klein jaar geleden startte ze ermee via 3voor12. Na 25 jaar keerde ze weer terug als dj, na vroeger programma’s als ’Nozems A Go Go’ en ’Villa 65’ te hebben gepresenteerd.

Aan haar gedrevenheid is niets veranderd en aan haar prettige radiostem ook niet. Eigentijdse muziek, met gevoel voor traditie, dat is waar Psychocandy wat IJzermans betreft voor staat. Daardoor kan het gebeuren dat je op het ene moment wordt getrakteerd op iets volslagen onbekends, ’Soldier Ant’ van Obongjayar bijvoorbeeld, om vervolgens een vergeten klassieker als ’Cities in dust’ van Siouxsie and the Banshees om je oren te krijgen. Alle nummers die langskomen worden voorzien van extra informatie, want muziek is natuurlijk nooit zomaar muziek, dat heeft achtergrond.

Wekelijks ook een artiest te gast in ’Muzikantenmuziek’; een kort gesprek met een Nederlandse muzikant, die een favoriet nummer mag laten horen. Vaak heel verrassend en onbekend en daarmee een toevoeging aan de podcast, die sowieso al veel nieuwe ontdekkingen oplevert.

IJzermans doet elke week ook een greep uit het live-archief van de VPRO, dat even onuitputtelijk als spannend is. Want een neus voor de wat woestere types uit de pop en rock hebben ze daar altijd al gehad, van Nirvana tot de Red Hot Chili Peppers.

Te beluisteren via Spotify, iTunes en andere kanalen.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.