Premium

Over de Tong: Thuisproeverij met verwenpizza’s

Over de Tong: Thuisproeverij met verwenpizza’s
Pizzabar Nolita.

Nog even snel uit eten, voordat straks de horeca gaat sluiten. Het lijkt wel of veel Haarlemmers met deze gedachte de stad zijn in gegaan. Het is vrijdagavond 13 maart. Twee dagen later gaat de horeca op slot.

Die vrijdag 13 maart bezoekt uw recensent Pizzabar Nolita voor een hernieuwde kennismaking. Na de opening, vier jaar geleden, testten we het eethuis voor het eerst. Destijds voelden we onszelf een pizza. Ons tafeltje stond achterin, pal naast de oven, zonder airco. Er is in die jaren een hoop gebeurd. De luchtverversing is op orde. Om meer gasten te kunnen ontvangen, is zelfs de naastgelegen winkel overgenomen. Ook kwam er aanmerkelijk meer terrasruimte. En al die tafels zijn vaak uitverkocht. Nolita is in korte tijd een vaste waarde geworden. Onze vraag: wat is het geheim van Nolita?

Normaal gesproken worden meer dan tien pizzasoorten gebakken, alle tegen een schappelijke prijs. Margherita en Napoletana blijven onder een tientje. De kleinere ’pizetta’ van deze instapmodellen, worden zelfs voor het pizzabodembedrag van 6,50 euro gebakken. De duurdere, tot en met 14,90 euro, hebben toppings van bijvoorbeeld pikante salami, spinazie en geitenkaas, geroosterd gekruid varkensvlees of vegetarische ingrediënten met peer, walnoten en Gorgonzola.

Verzamelbord

Na een knapperige crostini (5,75 euro), krijgen we spannende smoked ribe-eye (11 euro) als variant op carpaccio, verrijkt met groene kruidendressing en hazelnoot. Een combinatie die het niveau van welke carpaccio dan ook behoorlijk optilt. Nou is daar op zich weinig voor nodig, maar toch waarderen we het zeer dat dit doorgaans laffe vleesbordje fatsoenlijk is opgepimpt.

De rib-eye maakt in miniformaat ook deel uit van een verzamelbord waarop romige burrata, mooie gedroogde ham, focaccia, bruschetta met geitenkaas, truffelkaas, olijfjes en mini augurkjes. Fan zijn we verder van de gnocchi tartufo (9,80 euro), pasta op basis van aardappel met kastanjechampignons, zwarte knoflook, walnoot en een romige truffelsaus. De simpelere mac ’n cheese (9,80 euro), bereid met buisvormige pasta en bechamelachtige kaassaus op basis van Gruyère, is eveneens een aanrader. Tot slot de (grote) pizza Finocchiona (14,50 euro) die we deze eerste avond proeven. Belegd met venkelsalami, artisjok, mozzarella, Parmezaan en rucola. Opvallend onderscheidend.

Thuisproeverij

Zelfde locatie tien dagen later. Een nieuwe werkelijkheid. Stilte na de storm. In de twee eetzalen is niemand te bekennen. Voor het raam hangt een aangepaste menukaart. Er mag één persoon tegelijk naar binnen en die stuit meteen op een geïmproviseerde balie met een plexiglas wandje. En op een vriendelijke medewerker van Nolita, die de bestelling opneemt. Om de coronastrop te beperken, heeft het management - net als vele andere horecacollega’s - snel gehandeld. De hout gestookte pizzaoven moest blijven branden.

En zo doen wij na de eerste uitgebreide proeverij een aanvullende proef op de som, maar dan thuis. Op de website lezen we dat ’Uber Eats’ in Haarlem aflevert maar omdat wij net te ver weg wonen, bellen we de bestellingen door en halen we zelf af. Voordeel: wie afhaalt krijgt tien procent korting.

Voor onze thuisproeverij kiezen we twee kleine pizza’s uit. Bij thuiskomst zijn ze, hoewel lichtelijk lauw, nog steeds behoorlijk krokant. Die met verse spinazie en geitenkaas (8,82 euro) is verder belegd met zoete gekarameliseerde rode ui. Het tweede baksel dat we thuis aan de smaaktest onderwerpen, is de variant met peer en blauwe kaas (8,82 euro). We balen ervan dat we in een vlaag van misplaatste verstandigheid, kleine versies hebben besteld. Dit zijn stuk voor stuk onweerstaanbare verwenpizza’s. Hulde tot slot voor de homemade tiramisu (6,08 euro), waarvan we bij de thuis gezette espresso genieten.

De afhaal ervaring is geheel in lijn met alles wat wij tijdens ons diner in Nolita hebben ervaren. Hoewel een aantal van die eerder geconsumeerde gerechten niet op de tijdelijke menukaart te vinden is, vinden wij ze stuk voor stuk zeker geschikt als afhaaloptie. Tip: van de antipasta tot en met de gnocchi. Zet ook die op de afhaalkaart.

Over de Tong: Thuisproeverij met verwenpizza’s

Terug naar de beginvraag. Wat verklaart nou het succes van Nolita? Een eenvoudige menukaart met daarop een paar indrukwekkende uitschieters, speelt zeker een rol. De snelheid van de keuken is een ander positief aspect. Ook het afhalen verloopt soepel en snel.

De vriendelijkheid van het personeel en de informele setting doen de rest. Het valt te hopen dat Nolita de ’coronastop’ goed weet te doorstaan. En dat we in juni, in hoopvollere omstandigheden, opnieuw bij Nolita kunnen aanschuiven.

www.nolitapizzabar.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.