Premium

Aristakes zingt voor deur verpleeghuis Hoofddorp, applaus achter de ramen van Bornholm

Aristakes zingt voor deur verpleeghuis Hoofddorp, applaus achter de ramen van Bornholm
Aristakes zingt door de muren van het verpleeghuis heen.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Hoofddorp

,,Laten we met een gezellig liedje beginnen. Heeft Hoofddorp een haven? Nee? Da’s jammer’’, zegt entertainer Aristakes en zet ’Het kleine café aan de haven’ in.

De zanger staat met zijn keyboard en geluidsinstallatie voor de deur van verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp. Zijn publiek zit binnen achter de ramen en op een paar balkons. Het publiek mag niet naar buiten en de zanger mag niet naar binnen, maar dat deert de Armeense Griek Aristakes Jessayan allerminst. ,,Wij vinden dat u dit verdient. In deze tijd moeten we elkaar helpen’’, zei hij vooraf tegen de geopende ramen.

Bij Willeke Alberti’s ’Samen zijn’ roept hij tussendoor ’de armpjes mogen in de lucht’ en even later ’er mag gedanst worden hoor, twee meter afstand houden’ om vervolgens ’Tulpen uit Amsterdam’ in te zetten als eerste liedje van een medley. Achter de ramen gaan inderdaad de armpjes in de lucht en heen en weer. Na elk lied klinkt, als je goed luistert, binnen een applaus.

Radio 1

,,Vanmorgen was ik zelfs op Radio 1 te horen hier vandaan, kennelijk omdat mensen het bijzonder vinden om hier op te treden. Veel mensen weten niet dat ik al dertig jaar één of twee keer in de maand optreedt in verzorgingshuizen’’, zegt Aristakes. ,,Ik zing van alles, niet alleen Nederlands. Optredens van twee keer twintig minuten en in de pauze krijgen de mensen dan een plak worst en een blokje kaas. Ik zing niet alleen liedjes van vroeger, gewoon alles door elkaar. Mensen vinden alles leuk.’’ De zanger doet dat naast zijn commerciële opdrachten, waarvan er in deze corona-tijden al tientallen zijn afgezegd.

Kring

Voor de deur van Bornholm staat een kring van vijftien personen om de artiest heen, met gepaste afstand tussen elkaar. Sommigen filmen het optreden, anderen bellen met een dierbare achter de ramen. ,,Kun je me zien? Ik sta helemaal links en sta te zwaaien.’’

Het optreden trekt ook onverwachte mensen uit de buurt. ,,Ik ging boodschappen doen en dacht: wat hoor ik nou toch?’’, zegt een mevrouw bij haar fiets. Aristakes zingt onverstoorbaar door, ook als er auto’s vlak langs zijn keyboard rijden. ,,Een liedje van Frans Halsema’’, kondigt hij even later aan. ,,Nee niet ’Vluchten kan niet meer’, al kunnen we niet meer vluchten.’’

Na een half uur is het optreden voorbij. De installatie wordt afgebroken en aan de andere kant van het verpleeghuis weer opgebouwd, dan kunnen de bewoners daar ook van de liedjes genieten. Daarna wordt alles ingeladen in de auto van een entertainbureau dat de zanger en zijn installatie kosteloos vervoert.

Aristakes is na afloop tevreden. ,,Je doet zoiets voor de blijdschap in de ogen van de mensen’’, zegt hij. Maar ja, die ogen heeft hij vandaag wel moeten missen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.