Premium

Column Frans op vrijdag: Viooltjes, vlaggen en Hazes

Column Frans op vrijdag: Viooltjes, vlaggen en Hazes
’Dit gáát voorbij’, zong André Hazes al.
© Archieffoto

Aan een huis in de Pieter Wantelaan, wapperde de vlag van Haarlem. Dat was mooi om te zien. Ik hoopte dat meer mensen dat gingen doen. Heel Haarlem kocht een vlag en hing die uit, zolang de crisis duurde. En dan moest deze blijk van medeleven overwaaien naar andere steden, dorpen, naar de rest van de wereld.

Die vlag was het lichtpuntje op m’n eerdere tocht door de stad. De zon scheen, overal zag je in huizen mensen achter laptops zitten. Maar de straten en pleinen waren leeg. In de winkels die nog open waren, zag je personeel hangen. Op de Grote Markt zocht een meeuw, haast zo groot als een klein ezeltje, naar kliekjes. Tevergeefs, want er was niemand om iets rond te laten slingeren.

Eén keer kwam ik iemand tegen, in de Grote Houtstraat. Het was een jonge vrouw die naar ik meende zwanger was. Zij zag me en hield afstand, maar veel meer dan de verplichte anderhalve meter. Misschien verbeeldde ik het me maar zeiden haar ogen dat ik tot de risicogroep behoorde? Ik voelde me niet eens beledigd.

Ik fietste terug, ging langs bij het complex van Geel-Wit. De laatste keer dat ik het had bezocht, was het er nog vol geweest met jongens. Grote gasten, in de kracht van hun leven, die hun energie kwijt moesten. Maar nu was er niemand. Verderop, bij Alliance, ruiste de wind langs het groen-zwart gekleurde net in een van de doelen.

Uiteindelijk zocht ik maar de drukte op bij de Dekatuin aan de Vlaamseweg. Ik had niets nodig, maar er was dringend behoefte aan een beetje reuring, aan een leuk gesprek dat ik kon gebruiken.

Bij de kruidenafdeling probeerde ik van afstand te ruiken aan de tijm en bieslook. Moest ik een paar plantjes kopen? Ik overweeg een moestuin aan te leggen, met het oog op de komende, barre tijden. Maar iets weerhield me daar toch van. Bij een enorme bak met bloemen, vroeg ik een medewerker wat nu veel werd gekocht. Irisjes? Of leek dat teveel op virusjes? „Viooltjes”, antwoordde de man, en dat begreep ik wel, want de aanblik van die plantjes beurde ook mij gek genoeg op.

Toen ik vervolgens op weg naar huis, ergens uit een kamer André Hazes hoorde zingen, iets met ’dit gáát voorbij’, bleef ik even staan luisteren. Viooltjes, vlaggen en Hazes, dat was het perfecte tegengif.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.