Premium

60 seconden: Vleermuis is terug! [video]

60 seconden: Vleermuis is terug! [video]
© Foto Richard Stekelenburg

Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Dat lijkt me te kloppen. En hoewel dit weekend de zomertijd ingaat, lijkt de zomer in deze coronatijden nog ver weg.

Een vleermuis daarentegen, die maakt voor mij lente. Ja, ik weet het: het gevleugelde muisje wordt tegenwoordig direct geassocieerd met het virus dat de wereld nu in zijn greep houdt als The Joker Gotham City, maar kwaadaardig is het beestje hier in Nederland in werkelijkheid allerminst.

Afgelopen woensdagochtend kwam ik het eerste vleermuisje van het jaar tegen. Maar die was dood en had zichzelf begraven tussen twee grote zerken in de vloer van de oude Bavo. Bij het schoonmaken van de kerkvloer kwam het lijkje tevoorschijn.

Nog geen negen uur later, terwijl ik op de bank de laatste hap van mijn tv-dinner nam, zag ik vanuit een ooghoek iets voorbij mijn raam dansen. Als een grote zwarte vlinder, maar doelbewuster en feller dan zo’n insect met bovenmaatse oren in diens ogenschijnlijk tomeloze zorgeloosheid gewoon is te doen.

Ik vind het elk jaar weer een magisch moment: de vleermuis is terug. Als de kauwen, eksters, duiven en meeuwen die overdag het luchtruim achter mijn huis domineren, hun avondverblijf hebben opgezocht, vliegt hij. Duikelend, draaiend, stijgend en vallend. Hij is sneller dan mijn blik kan volgen, maar kennelijk ijdel genoeg om het blikveld zo snel mogelijk weer op te zoeken als ik ’m kwijt ben.

De komende weken lijken vanwege corona te gaan bestaan uit avonden thuis op de bank. Ik ben blij dat mijn luchtacrobaatje terug is voor zijn dagelijkse show. Het is lente.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.