Toen er op 28 maart nog wél gesport werd: de zwarte dag van Marcel Peeper - en hoe het nu met hem gaat

Het moment dat het mis is. Marcel Peeper ligt op het gras. Medespeler Richard Witschge gebaart naar de kant.

Het moment dat het mis is. Marcel Peeper ligt op het gras. Medespeler Richard Witschge gebaart naar de kant.© Foto ANP

Theo Brinkman

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er in maart nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 28 maart 1990, Sovjetunie - Nederland.

Ja, hij wordt er nog weleens aan herinnerd, maar niet meer zoveel als voorheen. Gelukkig ook maar. Het is inmiddels dertig jaar geleden dat de voetballoopbaan van Marcel Peeper knakte.

Woensdag 28 maart 1990, oefenwedstrijd Sovjetunie - Nederland in Kiev. De 24-jarige Peeper maakt zijn debuut in Oranje. Dat hij erbij zit, geeft hem de hoop dat hij misschien meegaat naar het WK in Italië, drie maanden later. De afloop is bekend: na achttien minuten maakt zijn tegenstander Sergei Gorloekovitsj een verschrikkelijke overtreding. Peeper loopt een dubbele beenbreuk op en wordt het veld af gedragen. Het betekent zo ongeveer het einde van zijn carrière, want na een zeer lange revalidatie haalt hij nooit meer zijn topniveau.

Hier de aflevering van gisteren: de laatste Feyenoord-Ajax in een Kuip zonder dak

Dertig jaar later geniet Peeper van het leven. Hij heeft het goed, zegt ie. Na zijn voetballoopbaan (Haarlem, Twente, Sparta, Lokeren, Groningen, Wuppertal) was zijn bemoeienis met het voetbal niet groot meer. Hij is tegenwoordig nog rapporteur voor de Telegraaf (’om de zoveel weken naar een wedstrijd om punten te geven’) en hij speelt veel footgolf (’twee jaar geleden tweede op het WK in de categorie 45+’).

Jaren geleden had hij nog kledingwinkels in Amsterdam en Den Helder. Ging hij op maandag kleding inkopen in Parijs en aan het eind van de week bijspringen in de winkels zelf. Hij is ermee gestopt. Te veel gedoe met personeel. De winkels zijn verkocht. „Het was moeilijk om controle over het personeel te houden, omdat ik niet zelf elke dag in de winkels kon zijn.”

Kortgeleden overleed zijn moeder. Het verdriet is nog vers. „Mijn leven als wees is begonnen”, zegt ie, zonder overigens al zijn opgewektheid te verliezen. Enkele jaren geleden kocht hij het pand waar zijn ouders woonden. „In Amsterdam-Zuid. Ik woon er zelf en verhuur etages. Daarmee red ik me. Ik heb nooit veel uitgegeven. Eenvoud siert de mens, zei mijn vader altijd. ’Geld opmaken kan iedere boerenlul’, zei hij erbij. Als ik af en toe een paar dagen naar Spanje kan, ben ik tevreden. Het zonnetje in je snoet, dan is het goed.”

Oranje verliest het oefenduel trouwens met 2-1 (doelpunt Ronald Koeman) en het WK in Italië verloopt die zomer dramatisch. Drie keer een gelijkspel in de poulefase en daarna in de achtste finale een nederlaag tegen West-Duitsland.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen