Opinie YouTuber King Alert: Ernst van corona dringt niet tot jongeren door [video]

Ondanks corona sporten jongeren gewoon door.

Ondanks corona sporten jongeren gewoon door.© Foto Caspar Huurdeman

Paul Goudsmit

Veel jongeren trekken zich niks aan van coronarichtlijnen omdat ze zich onaantastbaar wanen. Dat zegt Paul Goudsmit, die als King Alert 176.000 volgers heeft op YouTube. „Ze worden gehersenspoeld door influencers die zeggen dat het allemaal wel meevalt met dat coronavirus.”

,,Of je nou de tv aanzet, naar de radio luistert of online alle nieuwsmedia checkt… 95 procent van de tijd krijgen we nieuws over Het Virus dat de wereld in z’n greep heeft.

Het gekke is dat het wel lijkt of de meeste kinderen en jongeren dit hele gegeven de afgelopen weken niet hebben meegekregen. Niet voor niets deed premier Rutte in zijn vorige persconferentie zijn beklag over jongeren die de richtlijnen niet nastreven.

Nog meer schrok ik persoonlijk van de onwetendheid na de King Alert-aflevering van 23 maart. In mijn eigen Youtube-nieuwsshow bespreek ik al het nieuws rondom de nieuwe supersterren van onze eigen kinderen: Youtubers, tegenwoordig vaak ’influencers’ genoemd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ik haalde in deze show een aantal grote YouTubers aan, die 500.000 tot sommige zelfs miljoenen (jonge) volgers hebben. Ik ging in op het feit dat er YouTubers tussen zitten die misbruik maken van de coronacrisis en doen alsof ze in quarantaine zitten, puur om meer volgers en views te genereren.

Ook haalde ik aan dat het absurd is dat deze invloedrijke personen tegenover hun jonge volgers doen alsof het allemaal wel meevalt. Ze geven ook met meerdere signalen aan dat we gewoon lekker voor ons plezier naar buiten moeten gaan.

In de reacties onder deze betreffende aflevering van King Alert is duidelijk blootgelegd waar het misgaat met de houding van veel jongeren in Nederland. De helft van de reacties bestaat uit teksten als ’Paul, hou je bek! Bemoei je er niet mee, ze weten wat ze doen! Corona is echt niet zo gevaarlijk als mensen zeggen’.

Die reacties komen vooral van kinderen die gehersenspoeld zijn door hun idolen. Het maakt toch niet uit wat een viroloog zegt? Het maakt ook niet wat de politiek zegt…. Want volgens hun idolen ’valt het toch allemaal wel mee’.

Je ziet duidelijk dat de andere helft van de reacties van wat oudere en verstandigere kijkers komt; deze delen dan ook duidelijk mijn zorg over dit onderwerp.

Onaantastbaar

Ook zal het natuurlijk meespelen dat jongeren van tegenwoordig zichzelf vaak onaantastbaar voelen. De echte wereld is niet meer echt; de wereld is volgens deze generatie hoe die op Instagram en YouTube wordt geschetst door influencers.

Deze overlapping van fictie en de werkelijkheid geeft vaak een totaal scheef beeld van wat er zich daadwerkelijk afspeelt in het dagelijks leven.

Ook het beeld dat in eerste instantie is geschetst tijdens de eerste weken van de uitbraak van het virus: ’Corona is alleen gevaarlijk voor ouderen en de zwakkeren onder ons’.

Het ’ik ben onoverwinnelijk’-beeld dat de generatie jongeren van nu al had, geeft ze nog meer het idee van: ’Morgen weer lekker met twintig man op een pleintje hangen, want corona is voor mij persoonlijk toch niet gevaarlijk’.

Kunnen wij als media, ouders, scholen, politiek hier iets aan doen? Jazeker!

Laten we beginnen met de ouders, die hun kinderen open en eerlijk de ernst van de situatie uitleggen en ze niet wijsmaken dat het een soort extra schoolvakantie is.

Daarnaast moeten politiek en media nog duidelijker naar buiten brengen dat corona een gevaar is voor iedereen. Ook voor de jonge instagram-generatie!”

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.