Opinie: Maak het verwarde FvD-stemmers niet te ingewikkeld

Robert Jensen tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie (FvD).

Robert Jensen tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie (FvD).© Foto ANP/Piroschka van de Wouw

Chard van den Berg

Door de grote hoeveelheid coronadeskundigen op tv weet niemand meer wat wijsheid is. „De publieke omroep schiet tekort in het duidelijk informeren van het volk”, beweert Chard van den Berg (17) . En Nederlanders worden daardoor, zo beredeneert hij, in de handen gedreven van minder betrouwbare media.

Bejaarden aan de beademing, hamsterende mensenmassa’s en mijn overspannen docenten die thuis zitten terwijl ze ondertussen bij god geen idee hebben hoe ze deze dagen moeten invullen (vandaar ook dat ik tijd gevonden heb dit te schrijven). Hoe kan dit alles nou?

Het antwoord is natuurlijk niet heel ingewikkeld: het coronavirus. De afgelopen dagen was het vrijwel niet mogelijk om er onderuit te komen. Prima natuurlijk dat er zoveel informatie te krijgen is, alleen waar ik mij aan stoor is dat je op televisie, radio en internet, veel ’deskundigen’ ziet die allemaal iets anders lijken te pretenderen. Het gevolg: mensen gaan zelf op zoek naar nieuws en worden vervolgens misleid.

Op de publieke omroep was er afgelopen dagen een leger aan virologen ingeschakeld om ons te informeren over het virus. Ze stonden overigens zelf ook te trappelen om drie seconden op televisie te verschijnen. Het punt is echter dat ze er stuk voor stuk een andere mening op nahouden en daarbij andere feiten hebben om deze te onderbouwen. Viroloog Marion Koopmans, bijvoorbeeld, zei vorige week dat een lockdown niet verstandig is omdat het virus zich toch al over de hele wereld heeft verspreid. Dit terwijl een andere viroloog, Ab Osterhaus, vijf dagen geleden juist opriep tot een complete lockdown uit angst voor nog meer besmettingen in ons land.

Robert Jensen

Door deze onduidelijkheid zijn sommigen huiverig en dus besluiten ze maar om zelf op onderzoek uit te gaan. Met als gevolg dat ze uitkomen bij rechtse kwaliteitsmedia zoals: www.geenstijl.nl , Pownews en het YouTubekanaal van Robert Jensen. Volgens Jensen is corona een hoax en bovenal een manier om onze vrijheden in te perken. Deze inperking van vrijheden zal zich dan steeds vaker herhalen totdat we op enig moment een totalitaire staat zijn waarin al onze vrijheden zijn ontnomen. Kennelijk vindt Jensen zo’n 25.000 doden, een tanende economie en de volksgezondheid volstrekt onbelangrijk. Daarnaast is de suggestie dat ons land uiteindelijk een totalitaire staat zal worden onwaarschijnlijk en nergens op gebaseerd.

Je zou denken dat niemand, puur uit principe al, deze complottheorieën gelooft. Spijtig genoeg is het tegendeel inmiddels gebleken. Geneviève Fox bijvoorbeeld, vooral bekend van reality-tv op RTL 5, heeft op Instagram gepost dat corona inderdaad een groot complot is en schaarde zich achter Jensen. Een andere RTL 5-’ster’, Rosanna Voorwald, heeft onlangs ook zoiets gezegd. Het gevaar is dus dat mensen zoals Robert Jensen zich met verbale diarree kunnen profileren op YouTube en dat anderen deze uitspraken dan vervolgens voor waarheid aannemen, waardoor misverstanden rondom het virus ontstaan. De behoefte om dit allemaal op te zoeken, geeft dan weer aan dat de publieke omroep tekort schiet in het duidelijk informeren van het volk.

Het klinkt natuurlijk raar, maar je zou haast terugverlangen naar de tijd zonder internet, waarin de hoeveelheid foutieve informatie beperkt bleef. Een tijd waarin er redelijk eenduidig nieuws werd gegeven en Sonja Barend je vertelde dat je morgen weer gezond op zou staan. Een tijd zonder leger aan complottheoretici dat mensen, zoals de doorgaans toch al wat verwarde FvD/PVV-stemmer, tot waanzin drijft.

Overigens heb ik niet het idee dat het vroeger allemaal beter was, wel overzichtelijker. De vraag is echter of overzicht in een situatie als deze, niet beter is.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.