Premium

Handhaven in het centrum van Haarlem en op het strand van Zandvoort: ’Zou u op anderhalve meter willen blijven?’

Handhaven in het centrum van Haarlem en op het strand van Zandvoort: ’Zou u op anderhalve meter willen blijven?’
Op de Haarlemse Botermarkt.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem / Zandvoort

Winkelend publiek houdt zich doorgaans aan de anderhalve meter-regel waar de laatste weken zo op is gehamerd. Handhavers op straat delen zo nu en dan een waarschuwing uit. Tot incidenten komt het zaterdagmiddag vooralsnog niet.

Handhavers Amina en Frank (officieel: BOA - Buitengewoon Opsporingsambtenaar) beginnen hun route op de Gedempte Oude Gracht. Bij een horeca-etablissement dat enkel afhaal-consumpties serveert spreekt Amina twee vriendinnen aan die nét iets te dicht op elkaar zitten te keuvelen. Dat ze een stukje dienen op te schuiven is geen probleem. De sfeer in het centrum is ontspannen, regelmatig klinkt een vriendelijke groet richting het duo.

Bij de hoek met de Botermarkt staat een groepje vrienden te kletsen. Geen anderhalve meter afstand, zo blijkt. Op vriendelijke doch dringende wijze verzoekt Amina of de jonge heren de afstand van anderhalve meter aan willen houden. Enigszins verbaasd voldoen ze aan het verzoek.

,,Dat mensen via de media hebben vernomen dat ze een boete van vierhonderd euro riskeren houdt ze waakzaam. Dan letten ze echt wel op’’, merken Amina en Frank in de praktijk.

Eerst een waarschuwing, daarna eventueel vervolgmaatregelen. Zoals vrijdagavond, toen een groep jongeren met elkaar zat te feesten. Ampulletjes lachgas er bij. ,,Dan nemen we hun gegevens op. Lachgas is verboden, dus daarvoor krijgen ze dan wel een proces verbaal. Binnenkort wordt bekeken wat daar mee gebeurt.’’

Amina en Frank snappen ook wel dat deze verplichte vakantie voor de jeugd aanvankelijk leuk lijkt, maar dat snel de verveling toeslaat. Handhaven is toch vooral maatwerk, vindt Frank. In Haarlem zijn het zaterdagmiddag vooral de in de grotendeels verlaten Grote Houtstraat scheurende fietsers die worden gevraagd om even af te stappen.

Zandvoort strand

Handhaven in het centrum van Haarlem en op het strand van Zandvoort: ’Zou u op anderhalve meter willen blijven?’
Burgemeester David Moolenburgh en handhavers op het vrijwel lege Zandvoortse strand.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

In Zandvoort komt burgemeester David Moolenburgh persoonlijk een kijkje nemen op het strand. ,,Ik moet een groot compliment geven aan iedereen, want dit is een heel ander beeld dan vorig weekend.’’ De twee meelopende handhavers constateren dat er deze middag op het strand geen boetes hoeven te worden uitgedeeld. ,,Eigenlijk geven wij vooral waarschuwingen.’’ Burgemeester Moolenburgh legt uit dat de handhaving onderdeel is van het gevoel van veiligheid en gastvrijheid van de badplaats. ,,Daarnaast doet het me groot verdriet dat bijvoorbeeld de horecagelegenheden gedwongen dicht moeten blijven. Eigenlijk hadden we deze week de aftrap zullen geven van de festiviteiten in aanloop naar de Formule 1 van Zandvoort.’’ De handhavers gaan nog even een rondje sportvelden doen, omdat daar de jeugd soms pleegt te gaan hangen.

Sommige viskramen zijn open, maar echt veel klandizie is er niet. Op de Boulevard Barnaart zitten op vijf naast elkaar geplaatste bankjes vijf verschillende personen. Een flatbewoner dweilt zijn balkon, mondkapje om het gezicht. De grimmige noodzaak van het houden van afstand is de afgelopen week in elk geval ingedaald.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.