Kikkerdril tellen in je eigen vijver

ANP Producties | Bron: ANP
Nijmegen

Mensen die zich dit weekeinde vervelen omdat ze niet zoveel kunnen in verband met de coronamaatregelen, kunnen wel meehelpen met het tellen van kikkers en klompen kikkerdril.

Om een beeld te krijgen van hoe goed het gaat met de populatie van kikkers en andere vijverdieren is de landelijke kikkerdriltelling in het leven geroepen. Twee weken geleden begon die en dit weekeinde is het laatste weekeind dat geteld wordt.

Mensen kunnen meedoen door de vijver in hun eigen tuin te bestuderen en komen daarbij niet in contact met grote groepen mensen, aldus kennisorganisatie RAVON, die de telling organiseert. Iedereen met een vijver kan meedoen. Mensen kunnen op de website Tuintelling.nl opgeven hoeveel kikkers en klompen kikkerdril ze kunnen vinden in hun vijver. Naast kikkerdril worden ook legsels van padden en salamanders geteld.

Volgens een woordvoerder van de organisatie gaat het nu veel beter met kikkers dan in de jaren zeventig en tachtig. Toen hadden ze te lijden onder zure regen, een probleem dat nu naar de achtergrond is verdwenen. Ook hebben natuurorganisaties ervoor gezorgd dat er meer modderpoelen komen waarin kikkers en andere vijverdieren goed gedijen.

Rond deze tijd leggen vooral bruine kikkers hun eitjes. In de jaren tachtig was kikkerdril in de eerste weken van april te zien, maar nu legt het gemiddelde kikkerwijfje als gevolg van klimaatverandering eind maart haar eitjes.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.