Ministerie keurt zending Chinese maskers af

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Een zending Chinese mondmaskers is door het ministerie van Volksgezondheid afgekeurd. De kwaliteit van de 600.000 maskers was onvoldoende. Nieuwe zendingen zullen extra worden gecontroleerd.

Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten na berichtgeving van de NOS. 700.000 andere maskers van dezelfde Chinese fabrikant voldeden wel aan alle eisen. Er is door de coronacrisis wereldwijd een tekort aan goed beschermende maskers.

"Het ministerie ontving een eerste signaal dat bij inspectie de kwaliteit van deze zending niet voldeed aan de criteria", aldus een woordvoerder van VWS. Een deel was toen al aan ziekenhuizen geleverd. De verspreiding is daarna direct gestopt.

Import

Een tweede test wees ook uit dat de FFP-2-maskers met een KN95-kwaliteitscertificaat niet goed genoeg waren. Daarop werd besloten de hele zending niet meer in te zetten. Het ministerie heeft de maskers die onder meer niet goed om het gezicht pasten teruggehaald, aldus de woordvoerder.

Mondmaskers worden uit het buitenland geïmporteerd. Alleen China kan volgens VWS op dit moment grote hoeveelheden mondmaskers leveren die gebruikt worden om te beschermen tegen het coronavirus.

Eigen productie

Door de de komst van het virus is de vraag naar deze producten groot. In de Tweede Kamer gaan stemmen op dat Nederland dergelijke essentiële producten zelf moet gaan produceren.

"We moeten snel mondkapjes zelf gaan produceren", twitterde Lilian Marijnissen (SP). Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) laat de afgekeurde zending "het belang zien van eigen productie en niet afhankelijk blijven van China".

VWS heeft samen met ziekenhuizen, academische centra en leveranciers het Landelijk Consortium Hulpmiddelen opgericht. Dat koopt medische hulpmiddelen waaraan een tekort dreigt (zoals maskers) in, zonder winstoogmerk.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.