Premium

Ondanks coronacrisis blijven de prijzen van huizen stabiel in de IJmond, alleen is de manier van aanbieden veranderd. ’Aktes worden digitaal ondertekend’

Ondanks coronacrisis blijven de prijzen van huizen stabiel in de IJmond, alleen is de manier van aanbieden veranderd. ’Aktes worden digitaal ondertekend’
Frits Perton verwacht niet dat de prijzen van huizen dalen.
© foto Ronald Goedheer
IJmond

Ondanks de nadelige gevolgen van de coronacrisis voor de economie verwachten makelaars in de IJmond geen huizenmarktcrisis. De rentestand is laag en de vraag is groot en dat zal zo blijven, is de algehele opvatting. Alleen de manieren om de woningen te verkopen zijn veranderd.

,,We wonen en werken in een regio waar veel meer vraag is naar woningen dan er aanbod is. Dat houdt de prijzen op peil. Kopers zien ook juist nu kansen. Ze hopen dat er minder kapers op de kust zijn”, stelt directeur Robin van Andel van Teer Makelaars, actief in de IJmond.

Zolang er nog veel zoekers zijn, verwachten we niet dat de prijzen van woningen zullen dalen”, denkt ook Frits Perton van Brantjes Makelaars. ,,Het aantal geregistreerde zoekers ligt redelijk stabiel rond de 35.000. Er zijn niet minder zoekers dan een maand geleden.” Wat volgens hem wél merkbaar is, is de aarzeling van zoekers om een woning te bezichtigen.

Woningjacht

Perton: ,,Logisch: de overheid drukt ons op het hart om thuis te blijven, en neemt vergaande maatregelen om verspreiding van het virus in te perken.” Volgens hem heeft een enkeling tot dusverre de bezichtiging geannuleerd, maar ook hij ziet dat mensen juist nu op woningjacht gaan.

Die conclusie trekt ook G&O Makelaars in IJmuiden. ,,Nagenoeg alle afspraken zijn doorgegaan. Een enkeling belde de dag ervoor af dat ie verkouden was of grieperig. Dan wordt de ontmoeting sowieso afgezegd”, aldus de woordvoerder.

De werkwijze is wel enigszins aangepast. ,,Overal wordt gewerkt volgens de richtlijnen van het RIVM”, aldus Van Andel. ,,Aktes worden digitaal ondertekend en ook kunnen er woningen en kantoor-/winkelpanden bezichtigd worden via een live videoverbinding. We doen onze adviesgesprekken en bezichtigingen met digitale hulpmiddelen zoals WhatsApp, Zoom en via de bekende social media kanalen.”

Hij geeft een voorbeeld: ,, Als iemand geïnteresseerd is in een bepaald pand, maken we net als altijd een afspraak voor de bezichtiging. We houden de voorgeschreven afstand en laten de geïnteresseerden zelf door het huis lopen. Maar ook via video houden we nu contact met de klant. Deze kan dan online live meekijken terwijl de makelaar een rondleiding verzorgt.”

Perton schaart zich achter #Blijfthuis. ,,Ga niet de deur uit als het niet nodig is, en dat is ook niet nodig om bijvoorbeeld een woning te bezichtigen. Er zijn andere en creatieve manieren om informatie te verzamelen.”

Een voorbeeld is volgens hem de waardebepaling van een huis per Whatsapp. ,,Mensen die willen verhuizen, kunnen foto’s opsturen van hun woning, voor- en achtergevel, tuin, badkamer, keuken en alle andere ruimtes. De foto’s stuur je naar ons op met gegevens over de woning en binnen een paar dagen sturen we een Whatsapp met een waarde-indicatie terug.”

G&O Makelaars heeft nog geen middelen als WhatsApp of Facetime ingezet voor bezichtigingen. ,,Mensen willen toch liever een huis met eigen ogen bekijken.’’

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.