Premium

’Gefeliciteerd (o)ma 87’ staat op een spandoek. En een hoop namen van kinderen en kleinkinderen. Hartverscheurend

’Gefeliciteerd (o)ma 87’ staat op een spandoek. En een hoop namen van kinderen en kleinkinderen. Hartverscheurend

Alleen moedertje natuur laat zich door corona niet stoppen. Langzaam begint het op het volkstuincomplex weer te leven. De zon schijnt volop, vogeltjes tsjilpen, de eerste krokussen en tulpen bloeien. Aan alle takken zitten weer knoppen. De volkstuin moet voorjaarsklaar worden gemaakt. Er is nog heel wat te doen, vooral wanneer je - zoals ik - min of meer twee weken thuis hebt gezeten. Overal takken, schots en scheef. En dan niet te vergeten al die bladeren. Het is rustig op het complex. De kantine is dicht. Op het parkeerterrein staan slechts een paar auto’s. Een enkele tuinier is bezig met het fatsoeneren van zijn tuin.

Waarmee moet ik beginnen? Dan maar met grasmaaien. Want het gras staat weer hoog. Gelukkig doet de aggregaat het nog voor de stroom. Wat ben je toch een bevoorrecht mens, realiseer ik me. Eigenaren van strandhuisjes bij voorbeeld mogen hun onderkomen niet meer neerzetten. Vanwege het coronavirus. Maar het kan nog erger, besef ik me wanneer ik door Velsen-Noord fiets. Op een stuk grond bij een bejaardentehuis staat een spandoek. Met daarop de tekst: ’Gefeliciteerd (o)ma 87’ en een hoop namen van (klein-) kinderen. Waarschijnlijk kan oma de felicitaties direct vanuit haar raam zien. Want bezoek is verboden. Vanwege corona. Hartverscheurend. Een kleine troost: het zijn allemaal noodzakelijke maatregelen om het coronavirus in te dammen. Gelukkig dat er actie wordt ondernomen.

Neem bij voorbeeld Brazilië. Waar een president beweert dat de maatregelen onzin zijn en er niets aan de hand is. Je zal daar maar wonen. In een sloppenwijk waar 1,5 meter uit elkaar een illusie is.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.