Premium

Velsen van Vroeger: Familie Heeremans vereeuwigd, kort voor de oorlog

1/2

Van 27 september 1938 tot en met 28 augustus 1939 is in Nederland de ’voormobilisatie’ van kracht. Manschappen worden onder de wapenen geroepen. In IJmuiden komt een vaste bezetting van de Kust Artillerie, want het Forteiland en de haven zijn belangrijke objecten. Op 29 augustus 1939 wordt de algehele mobilisatie afgekondigd, die tot 9 mei 1940 duurt. De kantonnementscommandant Santpoort sluit op 6 oktober 1939 het duingebied ten noorden van huize Duin en Kruidberg af, omdat daar een schietterrein zou komen. Het strand is evenmin veilig, vanwege losgeslagen zeemijnen die op de kust aanspoelen.

In Velsen is onder andere het 12e Regiment Infanterie uit de Rabenhauptkazerne uit de stad Groningen gelegerd. De mannen zijn afkomstig uit die stad en uit de ommelanden. Ook het 6e Regiment Artillerie verblijft in Velsen. Soldaten en onderofficieren worden in diverse scholen ondergebracht en officieren gewoonlijk bij particulieren. Voor het onderbrengen van paarden, wagens en kanonnen worden stallen en huizen in Santpoort gevorderd. Ook een aantal buitenplaatsen dient als onderdak, zoals Waterland en Beeckestijn.

Fotograferen van militaire objecten of het ’schietklaar’ hebben van camera’s binnen een straal van 300 meter is verboden. Gelukkig houdt niet iedereen zich daaraan, anders zou deze foto niet kunnen zijn gemaakt.

Op de foto uit 1939 staat de familie Heeremans uit Driehuis. Op de achtergrond staan huizen aan de Driehuizerkerkweg. Staande van links naar rechts: M. Aris, Jan Mulder, Ans en To Heeremans, Piet Wetering (verloofde van To), Margaretha Heeremans-Duijn, Cor Heeremans, Bert Meijer (verloofde van Cor). Zittend vlnr: Joop, Greet, Riek en Lenie Heeremans, Til Dam (vriendin van Joop).

Guus Hartendorf

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.