Haarlems initiatief Let’s Eat apart together: Met elkaar uit eten, maar dan thuis

Frans Eldering

Frans Eldering© Foto Sandra Reeb-Gruber

Judy Nihof
Haarlem

Aanschuiven bij vrienden of familie, of uit eten gaan met een gezelschap. Door de coronacrisis is dat er niet meer bij. Veel mensen ervaren dat als een enorm gemis. Een groep bevriende ondernemers uit Haarlem en omgeving bedacht daar iets op. Ze ontwikkelden een online platform: Let’s EAT, Eat Apart Together waarmee ze twee vliegen in een klap hopen te slaan.

,,We willen het sociale isolement van mensen doorbreken, maar ook de restaurants uit Haarlem en omgeving ondersteunen die uit noodzaak tot bezorging zijn overgegaan’’, aldus Mariëlle van Veen uit Bloemendaal.

Via EAT kunnen mensen anderen uitnodigen om virtueel samen te eten, met de laptop of tablet op tafel. Wie eten wil bestellen, kan kiezen uit ruim 50 restaurants uit Haarlem en omgeving die sinds de gedwongen sluiting van hun zaak eten zijn gaan bezorgen. Het gaat om restaurants die niet altijd werken met Thuisbezorgd of een andere bezorgservice, maar die zelf eten rondbrengen om de kosten binnen de perken te houden. ,,Een overzicht van die restaurants was nog nergens te vinden’’, zegt Van Veen. ,,We zijn dus geen concurrent voor Thuisbezorgd.nl. Mensen vinden hun weg daar toch wel naar toe.’’

De Haarlemse ondernemer Frans Eldering die een bedrijf runt dat websites bouwt, ontfermt zich over de technische kant van Let’s Eat Apart Together. Hij beseft dat virtueel contact, of het nu gaat om vergaderen of samen eten, nog veel mensen afschrikt.

Vooral ouderen vrezen al gauw dat ze dan van alles moeten gaan downloaden en installeren. ,,We houden de drempel daarom zo laag mogelijk. Je gaat naar https://www.eattogether.nl/ en via vier eenvoudige stappen selecteer je degene(n) met wie je wilt eten, stuur je een uitnodiging en kies je vervolgens voor zelf koken of eten bestellen. We hebben het uitgeprobeerd met mijn moeder van 69 die alleen is. In je eentje eten is niet leuk. Eten is bij uitstek iets om samen te doen. Zowel met haar als later met mijn schoonouders was het een groot succes. We riepen allemaal: Waarom hebben we dit niet eerder gedaan? Echt, als je het één keer hebt gedaan, doe je het de volgende keer weer.’’

Het idee voor Let’s Eat Apart Together is afkomstig van Karen Blanken en ontwerper en schrijver Sandra Reeb-Gruber aan. Blanken werkt bij Vooges, maar Haarlemmers kennen haar wellicht ook als promotor van #bettertogether en de Burger Babes: een groep vrouwen uit de Vijfhoek die elk jaar op Koningsdag in hun buurt burgers bakken voor een goed doel.

,,Ik zag onmiddellijk de potentie en de kracht van het idee van Karen en Sandra in deze tijd van sociale isolatie’’, aldus Mariëlle van Veen die een marketing en horeca-achtergrond heeft. Tot oktober 2017 runden zij en haar man restaurant De Rusthoek in Bloemendaal, dat werd overgenomen door Vooges. Al snel haakte websitebouwer Frans Eldering aan. Ook andere ondernemers reageerden enthousiast en boden hulp aan. Zij werken onbezoldigd mee aan het initiatief. Het platform is gratis maar de hoop is gevestigd op financiële ondersteuning van het bedrijfsleven.

De initiatiefnemers beperken zich nu nog met Let’s Eat Apart Together tot inwoners van Haarlem en omstreken die met bekenden aan tafel willen. Maar volgens Eldering zijn de mogelijkheden van het platform eindeloos. ,,Wat ons betreft zou het prima een nationaal platform kunnen worden. Ook zou je kunnen denken aan andere eet-dates, zoals een Open Eat waarbij je met volslagen onbekenden aan tafel gaat.’’ Het huidige platform is een test. ,,We kijken eerst kijken of dit een succes wordt’’, zegt Eldering. ,,Als dat lukt en alle kinderziektes zijn eruit, gaan we verder kijken.’’

Restaurants kunnen zich eenvoudig aanmelden voor de lijst via de site of een mail sturen naar haarlem@eattogether.nl

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.