Premium

Knetterende ruzie tussen Hans Böhm en Anish Giri

Knetterende ruzie tussen Hans Böhm en Anish Giri
Giri en Böhm in de trein op promotietour voor Tata Chess 2015.
© Foto EPA/Bart Maat

Het kandidatentoernooi was een blamage voor het schaken en Anish Giri mist de flair om wereldkampioen te worden, zei ’mr. Chess’ Hans Böhm vrijdag in een interview met de Volkskrant. Nederland is toe aan een nieuwe schaakambassadeur, reageerde Giri ongemeen fel op Twitter. Wie heeft gelijk?

De knetterende ruzie is opmerkelijk. Kennen we Giri en Böhm niet van hun gezamenlijke promotiecampagnes om de aandacht te vestigen op het jaarlijkse Tata-toernooi in Wijk aan Zee? Tegen elkaar schaakspelend in een trein of op een boot die door de Utrechtse grachten vaart.

Giri moet de uitspraken van Böhm als een dolksteek in de rug hebben ervaren, op een moment dat hij net terug was in Nederland. Donderdag werd het kandidatentoernooi in Jekaterinenburg in Rusland alsnog stopgezet in verband met de coronapandemie. Als dieven in de nacht moesten de buitenlandse spelers meteen vertrekken aangezien het Russische luchtruim een dag later werd gesloten.

Gebeld door een journalist noemde Böhm het eerdere besluit om het toernooi te laten doorgaan ’een blamage’. Een juiste constatering van een kritische schaakcommentator die hij naast zijn rol als schaakpromotor ook is. Is Giri met zijn besluit tot deelname dus ook onderdeel is van die blamage? Die vraag met de kennis van nu met ’ja’ beantwoorden is te makkelijk. Toen de beste Nederlandse schaker naar Jekaterinenburg afreisde, leek met alle voorzorgsmaatregelen de gezondheid van de acht deelnemers in een quarantaine-achtige setting te zijn gewaarborgd. Begrijpelijk dat spelers hun zwaarbevochten rechten niet zomaar prijsgeven. De kans om uitdager van de wereldkampioen te kunnen worden komt niet zo vaak voorbij.

Maar met het onder deze bizarre omstandigheden houden van een schaaktoernooi trokken de wereldschaakbond Fide en de Russische sportautoriteiten een lange neus naar de rest van de wereld, waar door de coronacrisis op dat moment vrijwel alle internationale sportevenementen al waren afgelast. Met dit standpunt van Böhm is dus niet zo veel mis. Maar met zijn uitspraken over Giri zelf maakt de Hilversummer een uitglijder. Volgens Böhm neigt Giri in zijn spel te veel naar zekerheden, waardoor hij kansen onbenut laat. Als bewijs hiervoor voert hij (ook) Giri’s privéleven aan: al op jonge leeftijd stichtte hij een gezin. Het zal met name deze ongepaste en onzinnige passage zijn die Giri in woede heeft doen ontsteken.

Vandaar de voor zijn doen directe en agressieve reactie waarin hij ’mr. Chess’ met gelijke munt terugbetaalt. Grappig genoeg roept Böhm Giri juist op tot meer agressiviteit, maar dan in zijn spel.

Ach, dit relletje zijn we over enkele maanden weer vergeten. Hoe het nu verder moet met de tweede helft van het kandidatentoernooi is een andere vraag. Teimoer Radjabov, die om uitstel van het toernooi vroeg en zich terugtrok toen dit werd geweigerd, eist nu zijn plek terug. Van de trots bij de organisatoren over het enige grote sportevenement dat gewoon zou doorgaan, is nog maar weinig over.

Wim van der Wijk

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen