Sportclub vragen gemeente gezamenlijk om ’coronahulp’: ’Vooral kleinere verenigingen komen in de problemen’

Sportclub vragen gemeente gezamenlijk om ’coronahulp’: ’Vooral kleinere verenigingen komen in de problemen’
Haarlem

Een collectief van Haarlemse buitensportverenigingen heeft de gemeente Haarlem gevraagd om de komende tijd af te zien van het vragen van huur voor de velden.

Sinds donderdag 12 maart zijn alle sportverenigingen in Nederland gesloten als maatregel tegen het verspreiden van het coronavirus. Het gevolg is dat alle activiteiten van de clubs stil liggen. ,,Sportverenigingen hebben geen inkomsten, maar betalen wel huur voor de velden”, vertelt Hans Rutte, voorzitter van de Haarlemse omnivereniging Onze Gezellen. ,,Daarom zijn alle buitensportverenigingen samengekomen onder een collectief. We vragen de gemeente om af te zien van het vragen van veldhuur zolang er vanwege het coronavirus niet gesport kan worden.”

Onder de verenigingen van het collectief bevinden zich voetbal-, hockey-, korfbal- en honkbalverenigingen.

Hans Rutte zegt vertrouwen te hebben in de gemeente Haarlem. ,,De gemeente Haarlem is altijd erg betrokken bij de breedtesport. We gaan er dus vanuit dat we er als sportverenigingen met wethouder Merijn Snoek uit gaan komen. We hebben er ook respect voor dat het eventueel wat langer gaat duren. Er komt in deze tijd veel af op de gemeente.”

Volgens Rutte kan de huidige situatie vooral kleinere verenigingen in grote problemen brengen. ,,Voor kleine verenigingen die vooral in de zomer actief zijn zoals honk- en softbalclubs betekent de huidige situatie dat zij misschien het hele seizoen niet kunnen spelen. Zie dan maar eens je leden te behouden. Verenigingen zijn qua inkomsten toch voor zeventig á tachtig procent afhankelijk van contributie van leden.”

Alliance

Bij Alliance ’22 in Haarlem betekent de opgelegde sluiting van sportvereniging ook dat de huiswerkbegeleiding en voetbalschool die gebruik maken van het complex zijn stilgezet. Voorzitter Robert Graat: ,,Dat kost ons inkomsten. Sowieso zijn de maanden van maart tot en met begin juni de periode waarin wij als verenigingen de hoogste kantineomzet draaien. Het wordt mooier weer, dus er komen meer mensen naar de wedstrijden kijken. Bovendien zouden we meerdere evenementen organiseren. Die gaan ook niet door.”

Evenementen die zijn afgezegd zijn onder meer het voetbalkamp voor de jeugd en Het KiKa Alliance Jeugdtoernooi in het laatste weekend van mei. ,,Dat zijn leuke evenementen voor onze leden en de vereniging, maar we verdienen er natuurlijk ook wat aan. Ik denk dat de hele coronacrisis ons tussen de 20 en 25 procent van de omzet kost. We zijn een gezonde vereniging maar we moeten wel kijken hoe we dit gaan opvangen. Daar gaan we de komende tijden naar kijken.”

Graat zegt ook te merken dat het stil leggen van de vereniging veel invloed heeft op mensen. ,,Ik hoor toch van veel mensen dat ze het sociale aspect missen. Even bijpraten en elkaar zien.”

FIFA

Daarom is de vereniging aan het kijken of het ook van afstand de leden bij elkaar kan brengen. Graat: ,,Kinderen hebben geen school en ouders treffen elkaar niet meer langs de lijn om even bij te kletsen. Ik merk dat ik die routine zelf ook mis. Via app groepjes houden leden nog wel wat contact. We kijken bij Alliance of we op een andere manier toch wat verenigingsactiviteiten kunnen organiseren, zoals online challenges of een FIFA toernooi. Nu is het nog niet het moment, maar als het voetbal straks nog langer stil ligt, is dat wel een idee.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen