Premium

Kapster Esther Philipoom zit met handen in eigen haar

Kapster Esther Philipoom zit met handen in eigen haar
Kapster Esther Philipoom hoopt vurig op haar verjaardag, 1 juni, weer klanten te mogen ontvangen.
© United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Esther Philipoom is kapster en heeft een eigen salon. Behalve bedreven in knippen en kleuren is ze ook een echte prater. Dat valt op als ze aan de telefoon komt.

„Ik ben niet de enige die nu thuis in de nesten zit hoor, hoewel ik me af en toe heel zenuwachtig voel. Mensen die ik spreek hebben dat ook. Met heel veel kennissen, klanten en andere ondernemers heb ik contact. Ik heb verder toch niets om handen. En zij ook niet. Dat is wel een voordeel van deze rotperiode, dat we veel meer dan anders met elkaar chatten en ervaringen uitwisselen. Een vriendinnetje van mij heeft een boetiek. Die ziet nu al haar hele inkoop in de sale gaan. Het is voor iedereen moeilijk nu.

Sluiting

Mijn collega en ik, we zijn allebei ZZP-er, besloten als een van de eerste salons dicht te gaan. Het voelde echt niet goed om nog langer klanten te ontvangen. Ik ben een gevoelsmens. Ik had de zenuwen toen er een onverschillige millennial binnen kwam. Die vertelde dat hij op wintersport in Italië was geweest. En daarnaast zat een klant van tachtig. Mijn collega en ik bespraken het. Het was wel even slikken hoor. Want we hebben allemaal onze kosten en we zijn dol op ons werk. Maar we besloten toch te sluiten. Dat gaf me wat rust.

Ik kijk een keer per dag naar het nieuws. Het liefst naar het Jeugdjournaal want daar wordt het net iets milder gebracht. Ik lees geen krant want daar word ik niet blij van. Ik ben wel benieuwd wat dinsdag de plannen worden. Ik hoop dat de regeltjes versoepeld worden maar ik denk dat het ijdele hoop is. En de school blijft vast ook dicht. Ze zullen denk ik de voorjaarsvakantie af willen wachten. En eigenlijk gaat het huiswerk, het was even wennen, nu best goed. Ook het digitale onderwijs was even lastig maar het loopt heel aardig. Ik ben niet zo van de computer maar ik word er best wel handig in. Dat is eigenlijk ook wel weer een voordeel.

Ik heb financieel wel een buffertje. Ik had plannen om de vloer van de salon onder handen te nemen en hij mag ook wel een likje verf hebben. Veel liever had ik daar het spaargeld aan besteed. Maar ik durf er niet aan. Want de rekeningen stromen gewoon nog binnen. Ik heb de verhuurder gevraagd of hij wat voor me kan doen. Ik heb daar nog geen antwoord op.

Ik heb de kinderopvang nu maar opgezegd. Mijn zoon, hij is tien, is best wel zelfstandig en maakt zijn huiswerk zo te zien ook goed. Het was wel even slikken zaterdag, toen ik van de belasting hoorde dat ik 1121 euro moet terugbetalen omdat ik teveel kinderopvangtoeslag heb gekregen. Ik heb de laatste paar dagen geprobeerd die vierduizend euro aan te vragen maar daar werd ik helemaal tureluurs van. Ik ben eigenlijk geen rasondernemer. Al dat formulierengedoe op sites die niet werken is niets voor mij. Ik vraag het wel aan als ik weet dat die site het doet.

Van dat zakelijke gedoe en zorgen om geld word ik zenuwachtig. Dat is niets voor mij. Ik ben kapper. Ik ben van lekker kletsen met mijn klanten, lekker knippen en van kleurtjes zetten.

Hartelijkheid

Ik hoop ontzettend dat we toch wat beter uit deze crisis komen dan dat we erin gingen. Het valt mij in elk geval nu al op dat mensen aardig tegen elkaar doen. En ik zie nu veel hartelijkheid. Ik kwam laatst thuis en toen lag er een doosje met klavertjes vier voor de deur. Dat geeft ook wel iets positiefs. Wat zou het fijn zijn als die sfeer ook na corona behouden blijft.

Mijn verwachting is dat we horen dat de maatregelen van kracht blijven. Ik houd me maar vast aan de datum van 1 juni. Op die dag ben ik jarig. Ik hoop toch zo dat ik het feest in mijn salon kan vieren. Om vanaf dat moment iedereen met heel lang haar te ontvangen en 8 dagen per week 27 uur per dag open te gaan.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.