Premium

Corona-patiënt kan revalideren bij Heliomare

Corona-patiënt kan revalideren bij Heliomare
De revalidatiekliniek Heliomare in Wijk aan Zee.
© Foto aangeleverd
Wijk aan Zee

Heliomare heeft maandag een afdeling open gesteld voor coronapatiënten die het ziekenhuis kunnen verlaten maar nog te zwak zijn om thuis te herstellen. Er staat een speciaal team van verplegers en artsen voor ze klaar. Voorlopig gaat het om zes bedden, maar dat kunnen er veertien worden.

De revalidatiekliniek in Wijk aan Zee ontlast met deze speciale afdeling ziekenhuizen in de regio.

,,We verwachten zeer binnenkort de eerste patiënt’’, zegt een woordvoerster. ,,We hebben dagelijks meerdere keren overleg met instellingen in de regio.’’ De eerste patiënt zou gisteren al opgenomen worden vanuit het UMC in Amsterdam, maar het ziekenhuis zegde het af. De patiënt had gekozen voor opname in een locatie dichter bij zijn woonplaats.

Quarantaine

De patiënten voor de quarantaine-afdeling herstellen van covid-19. Ze hebben vaak langere tijd aan de beademing gelegen. Ze hebben daardoor vaak longschade opgelopen en zijn zeer verzwakt, hun algemene conditie is sterk verslechterd.

,,Bij Heliomare kunnen zij die lichamelijke, maar ook geestelijke conditie weer opbouwen’’, aldus de woordvoerster. ,,De patiënten kunnen hier weer revalideren, aansterken. Het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk weer naar huis gaan. Maar daarvoor moeten ze stabiel zijn, 48 uur klachtenvrij en het thuis met planbare zorg kunnen redden.’’

De afdeling biedt ook plaats aan mensen die al in Heliomare voor revalidatie verblijven, en besmet raakten met covid 19.

De normale patiënten en het personeel van Heliomare lopen geen extra risico op besmetting. ,,Welzijn en veiligheid heeft vanzelfsprekend de grootste aandacht’’, aldus de woordvoerster. ,,Het verpleeg- en artsenteam op de covid-afdeling zal niet op andere afdelingen ingezet worden. Bovendien zijn ze de afgelopen tijd bijgeschool op een aantal medische en technische vaardigheden en zijn ze getraind in het omgaan met beschermende maatregelen.’’

In de veiligheidsregio Kennemerland werken alle organisaties samen om de toekomstige zorgvraag, in verband met coronabesmetting, goed aan te kunnen. Om de verwijzingen van cliënten door huisartsen en uitstroom uit het ziekenhuis goed te laten verlopen zijn in de regio meerdere covid-units geopend. Anderhalve week geleden opende het verpleeghuis Meerstate in Heemskerk zo’n unit met uiteindelijk plaats voor twintig patiënten. In Haarlem-Oost is vorige week donderdag een covid-unit ingericht in de Jacobkliniek.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.