Premium

Handhavers beëindigen orgelfeestje op bushalte in IJmuiden-Zeewijk [video]

Handhavers beëindigen orgelfeestje op bushalte in IJmuiden-Zeewijk [video]
Piet Dekker, vrijwilliger Stichting Welzijn in verhitte discussie met de handhavers om het op de busbaan geparkeerde draaiorgel.
© Foto United Photos/Paul Vreeker.
IJmuiden

Een paar moppies muziek maken voor mensen die binnen moeten blijven, was het idee. Het orgel van Henk van der Heuvel maakte maandagmiddag een rondje langs allerlei huizen waar mensen wonen die een beperking hebben of kwetsbaar zijn. Maar het orgel was niet overal even welkom.

De route ging langs het Thomashuis aan de Wilhelminakade, Breezicht, het Sam Vlessinghof en de seniorenflat aan het Zeewijkplein in IJmuiden. Op die laatste locatie werd het orgel op de lange busbaan bij de bushalte geparkeerd.

Dit tot ongenoegen van handhavers die in de buurt waren. Het orgel en de draaier werden gesommeerd om een andere plek te zoeken.

Duimen omhoog

,,Ik ben er boos over”, reageert omstander Piet Dekker op het voorval. ,,Het orgel staat helemaal vooraan de busbaan, er kon makkelijk een bus achter. Op een gegeven moment parkeert er ook een bus, en dat ging prima. De buschauffeur stak zijn duimen nog omhoog. Het ging maar om een optreden van een halfuur en daarna zou Henk naar de achterkant van de flat gaan. Het woord empathie kennen die mensen van handhaving niet. We hebben nog gevraagd of het orgel op de stoep mocht staan, maar dat werd ook niet toegestaan.”

Filmpje

Maandagmiddag werd ook een filmpje van het incident op Facebook gezet, waar veel reacties bij werden geplaatst. Een woordvoerder van de gemeente Velsen laat weten dat dit filmpje het beeld wekt dat de handhavers de orgeldraaier wilden wegsturen, maar dat dit niet het geval was.

,,De gemeente waardeert het initiatief dat hij muziek ging maken voor de bewoners van het seniorencomplex Zeewijk”, aldus de woordvoerder. ,,De aanleiding om de orgelman aan te spreken was erin gelegen dat het orgel op de busbaan stond. Het is goed om te melden dat de orgeldraaier geen bekeuring heeft gekregen. Wat ons betreft mag dit muzikale optreden, geïnitieerd door Stichting Welzijn Velsen, zeker doorgaan.”

En dat gaat ook gebeuren, zegt directeur van Stichting Welzijn Velsen Nora Azarkan: ,,We gaan het nog een keer doen, maar dan wel met een betere begeleiding. Want het is een ontzettend leuk initiatief en leuk vermaak voor de mensen die thuis moeten blijven.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.