Premium

Subsidie voor dorpshuis Lijnden gaat naar Marijke in Burgerveen

Subsidie voor dorpshuis Lijnden gaat naar Marijke in Burgerveen
Dorpshuis Marijke in Burgerveen
© hdcmedia
Hoofddorp

Haarlemmermeer vraagt de Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) 525.000 euro voor het opknappen van dorpshuis Marijke in Burgerveen.

Het dorpshuis is in de jaren zestig door de dorpsbewoners zelf gebouwd, als tweede van Noord-Holland. „Met recht zijn de inwoners nog steeds trots op deze prestatie en het dorpshuis zelf”, aldus de gemeente. Het pand is alleen wel aan een renovatie toe. Nodig zijn een nieuw dak, nieuwe achterpui, isolatie, verplaatsing keuken, vervanging van sanitair en de plaatsing van een aanbouw. Volgens de gemeente ’een kleinschalige renovatie’.

HAP-wethouder Marjolein Steffens vindt ruim een half miljoen een grote subsidieaanvraag terwijl Haarlemmermeer zelf maar 38.000 euro inlegt. Daar staat tegenover dat de gemeente afziet van een subsidieaanvraag bij SLS voor dorpshuis De Vluchthaven in Lijnden. Haarlemmermeer heeft daar zelf al maatregelen genomen die aansluiten bij het huidige gebruik. Gehoopt wordt dat SLS ook de eerder voor Lijnden gereserveerde drie ton nu aan Marijke in Burgerveen wil geven.

Haarlemmermeer vraagt SLS nog eens 450.000 euro voor maatregelen in Burgerveen, Rijsenhout, Aalsmeerderbrug, Oude Meer en Lijnden. Het gaat om de aanleg van steigers in de Ringvaart.

SLS heeft geld om subsidies te geven dankzij inleg van de luchthaven Schiphol, de provincie Noord-Holland en de rijksoverheid bestemd om de leefbaarheid in de omgeving van Schiphol te ondersteunen. Voor de periode 2016-2020 is voor de Haarlemmermeer in totaal 4,5 miljoen beschikbaar. Er wordt 1,7 miljoen gevraagd. „Als SLS met onze aanvragen akkoord gaat, blijft er geld over voor particuliere aanvragen”, aldus wethouder Steffens. „Zoals van sportclubs in Spaarndam en Rijsenhout. Er is ook een plan in Aalsmeerderbrug om dorpshuis Het Dijkhuis te vernieuwen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.