Premium

Meeste bedden in Beijneshal blijven leeg, tijdelijke daklozenopvang Haarlem trekt vijf tot acht gasten per nacht

Meeste bedden in Beijneshal blijven leeg, tijdelijke daklozenopvang Haarlem trekt vijf tot acht gasten per nacht
De tijdelijke daklozenopvang nog voor de opening.
© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

De tijdelijke daklozenopvang in de Beijneshal trok de afgelopen week vijf tot acht gasten per nacht. Dat ligt iets onder het aantal dak- en thuislozen dat werd verwacht.

De opvang in de sporthal aan het Stationsplein werd maandag 23 maart geopend. Doel ervan was het aantal bewegingen tussen de bestaande opvanglocaties aan de Wilhelminastraat en Velserpoort tijdens de coronapandemie terug te brengen. Die twee locaties waren niet voldoende om alle dak- en thuislozen in Haarlem onderdak te bieden. Ook was de daklozenopvang van Velserpoort tot 23 maart overdag gesloten.

Teammanager Joris de Heus van HVO-Querido, dat verantwoordelijk is voor de opvang in de Spaarnestad, had zo’n tien gasten per nacht verwacht. Hij heeft het idee dat meerdere dak- en thuislozen na het uitbreken van de coronapandemie een slaapplek hebben gevonden binnen hun eigen netwerk, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Ook vermoedt hij dat een aantal buitenslapers de keuze heeft gemaakt in de buitenlucht te blijven overnachten.

In de Beijneshal zijn nu 25 slaapplaatsen, maar dat aantal kan makkelijk worden uitgebreid. De Heus sluit niet uit dat de tijdelijke opvang alsnog meer gasten gaat trekken, bijvoorbeeld doordat dak- en thuislozen hun tijdelijke slaapplaats binnen hun netwerk verlaten. ,,Dat ze toch van de bank moeten van de mensen bij wie ze verblijven.’’

De dak- en thuislozen in Velserpoort, aan de Wilhelminastraat en in de Beijneshal mogen 24 uur per dag binnenblijven, maar verplicht is dat niet. In de sporthal kunnen ze bijvoorbeeld spelletjes doen en tv kijken.

De Beijneshal, waarin vanwege de coronapandemie niet wordt gesport, functioneert volgens De Heus goed als opvang. Maurice Jansen, die normaal de kantine - oftewel het Beijnes Café - bij de hal uitbaat, verzorgt de ’prima’ maaltijden voor de daklozen in de opvang.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.