De langste seconden uit de geschiedenis van de sport waren tijdens Parijs-Roubaix 1983. Een man naast zijn fiets en verder niets [video]

Beelden van Parijs-Roubaix 1983: Hennie Kuiper moet uitwijken voor de hurkende man die links van de weg staat.

Kees van Dalsem
Alkmaar

De conservator van de rubriek Verzameling van de Velden had nog een aflevering op de plank liggen over Parijs-Roubaix, die dit weekend verreden zou worden. Daarom vandaag: De hurkende man van Hennie Kuiper.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie was de hurkende man van Hennie Kuiper?

Ja, daar zijn ze nog steeds niet achter, meldt Kuiper ons. Voor het fotoboek ’Kampioen wilskracht’ was de zoon van Hennie, Bjorn, op zoek naar de man die hinderlijk in de weg zat tijdens Parijs-Roubaix 1983, de klassieker die de sympathieke coureur uit de Achterhoek won.

Door de hurkende man, verloor Hennie veel tijd.

De langste seconden uit de geschiedenis van de sport. Kuiper reed solo aan de leiding, toen hij 5 kilometer voor het einde abrupt moest uitwijken voor een man die probeerde een foto te maken. Waarschijnlijk schrok Kuiper van de man. Door de ruk naar rechts, reed de Nederlander in een put, waardoor de tube van zijn achterwiel schoof. Kuiper had al snel door dat het niet goed was, maar zijn ploegleider reed vlak achter hem.

Toch duurde het lang, erg lang voordat Kuiper weer op zijn fiets zat.

25 seconden. Eerst gebeurde er niks, het leek alsof de wereld stil stond. Een man naast zijn fiets verder niets. Tien seconden, Kuiper klapt vurig in zijn handen, zijn fiets heeft hij in de berm laten vallen. Eindelijk komt de ploegleider zijn wiel wisselen, maar dat duurt ook te lang. 20 seconden, zijn reservefiets is van de wagen. 25 seconden, Kuiper wordt geduwd tot hij weer op snelheid is.

Wat een drama, maar het loopt wel goed af?

De beste drama’s kennen uiteindelijk een goede afloop. Kuiper had 35 seconden voorsprong, verloor er 25, maar wellicht ook omdat hij even kon pauzeren, reed daarna weer bij zijn achtervolgers weg, om solo op de wielerbaan in Roubaix aan te komen.

Dat fotoboek is er overigens wel gekomen?

Ja, en liefhebbers die het willen kopen zijn te laat, het is volledig uitverkocht, het is nog tweedehands verkrijgbaar. En ook als e-book is het nog te koop.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen