Rubriek Hanneke Maakt Het Zelf: Eindelijk tijd voor sous-vide

Hanneke van den Berg

Hanneke van den Berg is journalist en houdt ervan om zoveel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klaar kopen is veel te saai. Daarom maakt ze het liever zelf.

Toen ik aan deze rubriek begon, had ik al een lange lijst liggen met onderwerpen die ik aan bod wilde laten komen. Een daarvan was sous-vide koken, omdat het me fascineerde hoe je gerechten tot in perfectie kunt bereiden door ze heel langzaam te laten garen in een waterbad, in een vacuüm getrokken plastic zak.

Het schrijven van die aflevering heb ik maandenlang voor me uitgeschoven, om de simpele reden dat ik er stiekem best een beetje bang voor was. Het leek me ingewikkeld, onnodig ingewikkeld zelfs en buitengewoon tijdrovend.

Maar nu zit ik zo’n beetje 24 uur per dag binnen, op wat korte bezoekjes aan de supermarkt na en korte ontmoetingen met mijn 85-jarige moeder met Alzheimer in het verzorgingshuis. Dat laatste gebeurt op afstand: ik sta in de tuin voor haar kamer op de begane grond, zij kijkt vanachter haar woonkamerraam dat een stukje open staat. Het is beter dan niks, maar toch vaak ook hartverscheurend. Vooral omdat ze iedere keer zegt: ’Hebben ze al een vaccin? Dan sta ik vooraan in de rij hoor’. We missen allebei onze knuffels.

Maar door al die tijd in huis had ik op een gegeven moment geen excuus meer om mijn speurtocht naar de sous-vide-wereld nog langer uit te stellen.

Ik had al eens een workshop sous-vide koken bij opleidingsinstituut Teest gevolgd. Daar leerde een Vlaamse chefkok me van alles over de wondere wereld van het koken in een waterbad. Zelfs eieren kun je op die manier koken, maar iets zegt me dat ik dat nooit zal doen. Je moet het ei dan namelijk een uur in een waterbad van 64 graden laten garen. Ik heb het pefect gekookte ei in mijn hogedruk-stoomoven binnen tien minuten op mijn bord. Maar wie gesteld is op perefectie, zal deze tijd er wel voor willen uittrekken.

Met sous-vide kun je natuurlijk veel meer dan een perfect ei koken. In het kookboek van Bas Robben, dat simpelweg ’Sous-vide’ heet, staan talloze voorbeelden voor de thuiskok. En dan wordt de aanschaf van een vacuüm-apparaat, een sous-vide stick en een waterbad opeens heel interessant. Met dit boek, de goede apparatuur en adviezen van de mensen van sousvidekenner.nl durfde ik het eindelijk aan.

Ik moet nog uitzoeken hoe vaak ik ermee zal werken na de coronacrisis, omdat ik dan nog privéles krijg van Bas Robben en er nog dieper in kan duiken, maar deze rare tijd hielp me wel over mijn schroom heen om ermee aan de slag te gaan. En warempel: het is echt leuk! Gewoon met iets simpels beginnen als de knapperige kippendijen van hiernaast en dan langzaam uitbreiden. Er is daadwerkelijk een wereld voor me opengegaan en voor U hopelijk ook.

Wie sous-vide wil gaan koken, kan uitstekend terecht bij sousvidekenner.nl. Zij bieden fijne voordeelbundels, recepten en geven op hun site goede uitleg.

https://www.sousvidekenner.nl/sous-vide-producten/sous-vide-voordeel-bundels/ziva-sense-12-liter/

https://www.sousvidekenner.nl/sous-vide-producten/sous-vide-voordeel-bundels/wartmann-12-liter/

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.