Toen er op 11 april nog wél gesport werd: feest in de Kuip, Feyenoord na 28 jaar weer naar een Europacupfinale [video]

Theo Brinkman

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 11 april 2002, Feyenoord-Inter Milaan 2-2.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het is 2002 en al bijna dertig jaar wacht Feyenoord op een Europacupfinale. Na de winst in de Europacup 1 (1970) en de Uefacup (1974) is het de club uit Rotterdam niet meer gelukt een finale te halen. Drie keer is Feyenoord gestrand in de halve finale: in 1981 tegen Dinamo Tbilisi, in 1992 tegen Monaco en in 1996 tegen Rapid Wien.

Nu, in april 2002, kan het eindelijk weer eens gaan gebeuren. Feyenoord treft in de halve finale van het Uefacuptoernooi Inter Milaan en wint de heenwedstrijd in Italië: 0-1 (eigen doelpunt Ivan Cordoba).

Op donderdagavond 11 april is de Kuip dan ook klaar voor een feest. Met de voorsprong uit de heenwedstrijd op zak moet het goedkomen – zeker ook omdat Feyenoord in dit Europese seizoen een geheim wapen heeft: Pierre van Hooijdonk. De spits stijgt tot grote hoogte in dit Uefacuptoernooi. Zijn sublieme vrije trappen helpen Feyenoord langs SC Freiburg en Glasgow Rangers en in de kwartfinale scoort hij zowel uit als thuis tegen PSV.

Pierre van Hooijdonk in extase, direct na het eindsignaal bij Feyenoord-Inter Milaan.© Foto ANP/Olaf Kraak

Van Persie

Van Hooijdonk maakt zijn reputatie waar: hij zet Feyenoord na een kwartier op voorsprong. Niet door een vrije trap dit keer, maar met een kopbal. Hij scoort op aangeven van de 18-jarige Robin van Persie. Het jonge talent, met rugnummer 32, heeft twee maanden eerder zijn debuut gemaakt en wordt sindsdien regelmatig opgesteld door trainer Bert van Marwijk.

Na ruim een half uur wordt het 2-0 (Jon Dahl Tomasson na een counter) en kan Feyenoord dus al bijna niets meer gebeuren.

Eerdere aflevering: specialist Tom Boonen pakt de eerste van zijn vier kasseien

Bij Inter Milaan staat Ronaldo in de basis. De Braziliaanse spits is net terug na een revalidatie van anderhalf jaar (knieblessure) en staat voor het eerst weer eens aan de aftrap. Misschien heeft Feyenoord geluk dat Ronaldo daardoor nog niet de oude is. Ruim twee maanden later is Ronaldo weer helemaal Ronaldo: hij wordt wereldkampioen met Brazilië, wordt topscorer van het WK (acht doelpunten), vertrekt naar Real Madrid en wordt aan het eind van het jaar verkozen tot wereldvoetballer van het jaar.

Spannend

In de slotminuten van Feyenoord-Inter Milaan wordt het trouwens nog ontzettend spannend. Inter komt door doelpunten van Zanetti en Kallon (penalty) op 2-2. Heel even dreigt er een deceptie in Rotterdam, maar de resterende tijd is voor Inter veel te kort. Feyenoord redt het en gaat naar zijn eerste Europese finale in 28 jaar.

Feyenoord voor de wedstrijd tegen Inter Milaan. Achterste rij v.l.n.r.: Bonaventure Kalou, Pierre van Hooijdonk, Robin van Persie, Jon Dahl Tomasson, Mauricio Aros, Edwin Zoetebier. Voorste rij: Paul Bosvelt, Patrick Paauwe, Christian Gyan, Brett Emerton, Kees van Wonderen.© Foto ANP/Olaf Kraak

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen