Toen er op 26 april nog wél gesport werd: Ajax geeft rivaal Feijenoord bloemen - ’In deze vorm zijn ze niet kansloos tegen Celtic’

Velibor Vasovic heeft Feijenoord-aanvoerder Willem van Hanegem de bloemen gegeven en schudt hem de hand.© Foto ANP

Theo Brinkman

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 26 april 1970, Ajax-Feyenoord 3-3.

Anderhalve week voor de Europacup 1-finale tegen Celtic gaat Feijenoord in de eredivisie op bezoek bij Ajax. Als Feijenoord wint, wordt de competitie nog spannend. Koploper Ajax heeft vijf punten voorsprong, met nog zeven wedstrijden te gaan.

Winnen lukt Feijenoord niet: het wordt 3-3 in de Meer. Daarmee komt Ajax goed weg, want twintig minuten voor tijd is Feijenoord nog op 1-3 gekomen. Bovendien is Feijenoord bijna de hele wedstrijd de betere ploeg. Het middenveld van Ajax wordt overlopen. „We gingen eigenlijk een beetje af”, zegt Gerrie Mühren er later over. „Nico (Rijnders, red.) en ik werden op het middenveld zoek gespeeld.”

De Klassieker op deze zondagmiddag in april 1970 wordt daarom ook wel gezien als een cruciale wedstrijd in de vorming van het ’Gouden Ajax’ dat drie Europacups won. Deze middag namelijk ziet trainer Rinus Michels dat een tweemans-middenveld te kwetsbaar is. Hij wil van het 4-2-4 overschakelen op 4-3-3 en haalt voor het volgende seizoen middenvelder Johan Neeskens van RCH.

Aflevering van gisteren: ’Schumi’ in rouw op Imola, en een jaar later weer met champagne

De Europacupfinale van Feijenoord tegen Celtic werpt deze dagen zijn schaduw vooruit. Bij de aftrap krijgt Feijenoord-aanvoerder Willem van Hanegem een bos bloemen van Ajax-aanvoerder Velibor Vasovic. Een Amsterdamse felicitatie aan de Rotterdamse rivaal voor het bereiken van de finale.

Celtic-trainer

In de Meer zit ook Celtic-trainer Jock Stein op de tribune. Niet omdat hij de wedstrijd nou zo interessant vindt, maar vooral omdat zijn club wilde dat hij ging kijken. Zelf relativeert de trainer het belang daarvan. Het Feijenoord van de Europacup-finale zal namelijk niet het Feijenoord zijn dat hij hier ziet, vermoedt hij. Zijn eigen elftal heeft in de Schotse competitie onherkenbaar gespeeld. ’Hopeloos’ noemt hij de wedstrijd tegen St. Mirren zelfs.

Toch is zijn bezoek wel nuttig geweest, zegt Stein. Hij heeft twee kanten van Feijenoord gezien: hoe het team aanvalt en hoe het elftal zich houdt als het in de verdrukking komt. Het beste deel van het team? ’Het middenveld. Hasil, Jansen en Van Hanegem. Zij waren onbetwist de besten.’

Rinus Michels

Ajax-trainer Rinus Michels is teleurgesteld in het spel van zijn elftal, maar benadrukt dat dat ook te maken had met de kwaliteiten van Feijenoord. ’Ik heb deze ploeg nog nooit zó sterk gezien. In deze vorm is Feijenoord niet kansloos tegen Celtic, hoewel Celtic natuurlijk meer inhoudt dan het Ajax van vanmiddag.’

Anderhalve week later is Feijenoord inderdaad niet kansloos tegen Celtic: het wint met 2-1 en is daarmee de eerste Nederlandse club die een Europacup weet te winnen.

In de competitie houdt Ajax de voorsprong op Feijenoord vast tot het einde van het seizoen. Op 18 mei wordt de club landskampioen door een 8-0 overwinning op SVV.

Feijenoord wordt Feyenoord

Een jaar na de gewonnen Europacupfinale verandert Feijenoord de clubnaam in Feyenoord. De y zorgt internationaal gezien voor minder problemen dan de ij, vandaar.

Ajax-Feijenoord 3-3.

11. Kindvall 0-1, 26. Swart 1-1, 36. Hasil 1-2, 70. Wery 1-3, 71. Cruijff 2-3, 82. Suurbier 3-3.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen