2,5 miljoen mensen hebben zicht op driekleur bovenop Kopje van Bloemendaal [video]

Koningsdag wappert een groot formaat Nederlandse driekleur bovenop het Kopje van Bloemendaal© Drone Rebels

Peter Schat
Bloemendaal

In het zicht van naar schatting 2,5 miljoen mensen wappert op Koningsdag de nationale driekleur op het Kopje van Bloemendaal. ,,Dat heeft een van onze vrijwilligers uitgerekend’’, zegt Jan de Jong, de kleinzoon van de man die in 1946 bedacht van de Duitse observatiebunker een toeristische attractie te maken.

Om acht uur zorgen die vrijwilligers dat de vlag van vijf bij zevenenhalve meter gehesen wordt, voorzien van een oranje én een witte wimpel. ,,Als eerbetoon aan het zorgpersoneel.’’

De gehele actie is bedacht als alternatief voor het niet doorgaan van tal van herdenkingsmomenten rond 75 jaar bevrijding door de coronacrisis.

Ook de stille tocht van 4 mei naar de Eerebegraafplaats te Bloemendaal, waar 372 gefusilleerde verzetsstrijders liggen en die vanaf het Kopje te zien is. Zo kwam trouwens ook de berekening van het aantal personen dat de vlag kan zien tot stand. ,,Je kunt vanaf het Kopje naar Den Haag kijken, naar Amsterdam, en dan is de vlaggenmast nog eens twaalf meter hoger’’, zegt De Jong. Vlag en wimpels wapperen tot zonsondergang.

In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers een periscoop in het hoge duin, die vanuit de 52 meter hoge observatiebunker van de Atlantikwall nog eens 47 meter uitgeschoven kon worden: een uitkijkpunt over de Noordzee creërend van 99 meter boven NAP.

Koningsdag wappert een groot formaat Nederlandse driekleur bovenop het Kopje van Bloemendaal.© Drone Rebels

Op de voormalige bunker worden de komende tijd ook andere vlaggen gehesen. Op 4 mei hangt de historische vlag halfstok, die door de opa van Jan de Jonge bewaard was gedurende de vijf oorlogsjaren en bij de bevrijding voor het gemeentehuis was opgehangen.

,,Dat wat het signaal voor de bevolking, dat het verzet het heft in handen had genomen. Bloemendaal werd pas op 8 mei bevrijd en tot die tijd zat het NSB-gemeentebestuur in het gemeentehuis.’’

Massagraf

En dat had geen reden om de vlag uit te steken. ,,Op basis van gegevens die men in de oorlog al was gaan verzamelen, zijn na de bevrijding in Bloemendaal zevenhonderd mensen opgepakt. Daarom was er geen bijltjesdag in Bloemendaal, de vlag was het symbool voor de mensen van het vertrouwen dat het goed kwam. Toen was echter het massagraf in de duinen nog niet gevonden.’’

Daar werden kort na de bevrijding 45 grafkuilen met de overschotten van 421 mannen en één vrouw, Hannie Schaft, gevonden die door de bezetter waren doodgeschoten. Ruim honderd ter plekke, de overigen elders, voornamelijk in Amsterdam.

Naast die historische ’bevrijdingsvlag’ die door de familie De Jong vijf jaar was verborgen, wappert er nog een tweede bijzondere vlag op het Kopje. En dat gaat 8 mei gebeuren en dat gaat om de Canadese vlag met de rode ’maple leaf’, het ahornblad.

,,Die werd vroeger uitgehangen op 8 mei als bij kroonjaren van de bevrijdingsherdenking, als de Canadese militairen die Bloemendaal bevrijd hadden een bezoek brachten met hun echtgenote, gezin of later kleinkinderen aan Bloemendaal. Op 8 mei wappert deze Canadese vlag om de bevrijders van Bloemendaal te eren en gedenken’’ zegt De Jong.

Afgelopen week vond burgemeester Elbert Roest tijd in zijn agenda, om de vlag die Koningsdag gehesen wordt op proef vast te hijsen. Het leverde een spectaculaire dronefilm op, die een voorproefje geeft van wat 2,5 miljoen Nederlanders Koningsdag te zien krijgen.

(Lees hier verhalen van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog)

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.