Verkeersminister Van Nieuwenhuizen bezorgd om toenemende drukte

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen maakt zich zorgen om de toenemende drukte op straat. "Daar ben ik wel bezorgd over", zei ze in het televisieprogramma WNL op Zondag. "We zeggen niet voor niets nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis, en blijf anders in de buurt."

Als mensen er bijvoorbeeld bij mooi weer toch weer massaal op uit trekken, zorgt dat volgens de bewindsvrouw niet alleen voor drukte op straat, maar mogelijk ook voor overbelasting van het openbaar vervoer. Zij roept mensen dicht bij huis te blijven. "In je eigen omgeving zijn ook mooie plekjes."

Ook op de langere termijn zou Van Nieuwenhuizen graag zien dat mensen vaker de auto laten staan. Sinds de uitbraak van het coronavirus werken veel mensen grotendeels thuis, en dat mag wat haar betreft ook na de crisis best zo blijven.

Blijvende gevolgen

"Je ziet nu dat het kan, dat thuiswerken een prima rendement heeft", aldus de VVD-minister, die daarin een mogelijke uitkomst ziet voor het fileprobleem. "Er hoeft maar 10 tot 15 procent uit die files, en dan is het opgelost", houdt zij werkgevers voor.

Ook voor het openbaar vervoer zal de crisis volgens Van Nieuwenhuizen blijvende gevolgen hebben. Als in treinen en bussen anderhalve meter afstand moet worden gehouden, blijft straks nog maar een kwart van de capaciteit over. Daar moeten allereerst mensen met vitale beroepen gebruik van kunnen maken, aldus de minister.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.