Alleen de vogels doen hun zegje bij herdenkingen in Velsen [video]

Ook op Duinhof in IJmuiden werd stil gestaan bij de gevallenen.
Velsen

Indrukwekkende stiltes bij de verschillende herdenkingen in de IJmond. Geen openbare toespraken ter plekke, alleen de vogels die hun zegje doen.

In Velsen werd een compilatie van de opgenomen kransleggingen op Duinhof in IJmuiden en Westerveld in Driehuis en toespraken van burgemeester Dales en wethouder Diepstraten uitgezonden via Facebook en RTV Seaport.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Want vanwege de corona-maatregelen waren er geen openbare bijeenkomsten. Juist in deze tijd roept de vrijheidsbeperking gevoelens van onzekerheid, van angst en ergernis op, zei burgemeester Dales in zijn vooraf opgenomen toespraak.

,,Maar dat staat in schril contrast met de inperking van vrijheid tijdens oorlogsgeweld’’, relativeerde de burgervader.

Lees ook: Verzetshelden krijgen na 75 jaar plaquette bij rustplaatsen in Velsen

Serene rust tijdens de kranslegging door burgemeester Dales op begraafplaats Westerveld in Driehuis.

Razzia

In Beverwijk legde burgemeester Martijn Smit ook namens Velsen op het Stationsplein een krans bij het beeld ’Mens Stad Leven’ om de slachtoffers te herdenken van de razzia van 16 april 1944 waarbij 486 jongemannen werden afgevoerd naar een werkkamp in Duitsland. 65 mannen kwamen om het leven. Ook de stichting Deportaties 1944 legde een krans.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.