Toen er op 13 mei nog wél gesport werd: ’Het was een feest’, zegt Johan Cruijff over zijn laatste seizoen als voetballer [video]

Toen er op 13 mei nog wél gesport werd: ’Het was een feest’, zegt Johan Cruijff over zijn laatste seizoen als voetballer [video]
In de slotfase wordt Johan Cruijff gewisseld. Hij wordt op de schouders genomen door Ben Wijnstekers en Stanley Brard.
© Foto ANP/Nationaal Archief

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 13 mei 1984, Feyenoord - PEC Zwolle, de laatste wedstrijd van Johan Cruijff.

Tien minuten voor tijd wordt hij gewisseld. Ploeggenoten Bennie Wijnstekers en Stanley Brard nemen hem op de schouders. Zo gaat Johan Cruijff voor de laatste keer van het veld. Feyenoord - PEC Zwolle op zondag 13 mei 1984 is zijn laatste officiële wedstrijd. Na bijna twintig jaar topvoetbal zit het erop.

Feyenoord heeft hem wel gevraagd of ie nog een jaar door wilde gaan, maar daar ziet hij vanaf. Hij was eigenlijk al in 1978 gestopt, maar keerde in 1981 terug in de eredivisie omdat hij geld nodig had na financiële miskleunen.

Nu is het echt genoeg geweest. Hij is in april 37 jaar geworden, hij kan niet meer. Op de dagen na een wedstrijd kan hij amper lopen. Hij heeft het volgehouden omdat hij nog één keer wilde laten zien dat hij de beste is. Aan Nederland en vooral aan Ajax.

Een jaar geleden werd hij afgedankt door Ajax. Niet door de fans, die hem na zijn laatste wedstrijd op de schouders namen, maar door het bestuur. Hij had ze nota bene in 1982 en 1983 weer kampioen gemaakt. Wat kreeg hij terug? Gedoe.

Ze vonden hem een zeur, een bemoeial, een zakkenvuller. Te vaak geblesseerd ook, zeiden ze. Voor hem was geen plek meer. Ze dachten het zonder Cruijff ook prima te kunnen. ’Dan zullen ze het merken ook’, dacht de woedende, gekrenkte Cruijff. Hij zou wraak nemen.

Hij deed het onmogelijke: hij tekende bij Feyenoord. Cruijff, het symbool van Ajax, ging bij de aartsrivaal spelen. De vraag was of de fans in de Kuip hem zouden pruimen.

Aflevering van gisteren: geheime afspraak tussen Cruijff en Van Basten levert Europacup op

Een jaar later is er het antwoord. De supporters zien dat hij ook op zijn oude dag nog heel goed is. De resultaten zijn ook voortreffelijk. Op 2 mei wint Feyenoord de KNVB-beker en op 6 mei wordt de club voor het eerst in tien jaar weer kampioen. Tijdens de huldiging zegt Cruijff tegen ploeggenoten: ’Zo, dus dít is nou de Coolsingel.’

„Dat laatste jaar is een feest geweest. Het zat allemaal goed”, zegt Cruijff in zijn biografie ’Mijn verhaal’. Hij ontkent daarin dat hij alleen maar gedreven werd door rancune jegens Ajax.

„In 1983 overleed mijn tweede vader, ome Henk, en dat greep me zo aan dat mijn spel eronder leed. Het bestuur wist dat, maar bracht toch indianenverhalen over mij de wereld in. Bij Feyenoord heb ik alles bijeengeschraapt om in de geest van mijn tweede vader mijn carrière af te sluiten. Dat is gelukt. De krachten die in me loskwamen, verbazen me nu nog. Daarvoor heb je aan rancune alleen niet genoeg.”

Toen er op 13 mei nog wél gesport werd: ’Het was een feest’, zegt Johan Cruijff over zijn laatste seizoen als voetballer [video]
Het zit erop, Cruijff verlaat het veld.
© Foto ANP/Nationaal Archief

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen