Premium

Bloemendaalse zangeres Jules debuteert in coronatijd [video]

Bloemendaalse zangeres Jules debuteert in coronatijd [video]
,,Liedjes maken bij de piano deed ik al toen ik tien was.’’
© Foto Arno Stevens
Bloemendaal

Het zal je maar gebeuren: Debuteer je net als popzangeres met je eerste plaatje. Ben je er helemaal klaar voor om de wereld te veroveren. En opeens ligt alles plat. Het overkwam de tweeëntwintigjarige, in Bloemendaal opgegroeide Julia van der Kleij.

Op 8 maart verscheen haar eerste single ’Shoes don’t fit’, een radiovriendelijk popliedje met een scheutje soul en opmerkelijk door het karakteristieke stemgeluid van Jules, zoals de artiestennaam van Julia luidt. Een zorgvuldig uitgedacht promotieplan lag klaar.

„Ja, ik zou een aantal optredens doen op podia en bij radioprogramma’s, maar dat ging niet meer door”, vertelt de zangeres. „Hopelijk kan dat later nog. Maar daar kwamen opeens wel andere dingen voor in de plaats, zoals online-festivalletjes waar ik voor gevraagd werd. Verrassend veel eigenlijk en dat was superleuk.”

Strijkerskind

Ze komt uit een muzikaal Bloemendaals gezin. Op haar zesde begon ze met pianolessen. „Maar op een gegeven moment kreeg ik te horen: ’Jij bent toch echt een ’strijkerskind’.’ Toen ben ik cello gaan spelen.” Al bleef ze daarnaast ook de piano trouw.

„Als celliste heb ik geloof ik wel in vijf orkesten gespeeld. Onder meer in het Bloemendaals Jeugdorkest en in het Kennemer Jeugdorkest. Inderdaad, ook het 4 mei concert in de Haarlemmerhout. En in de Philharmonie met Jacqueline Govaert. Dat was echt superleuk. Al had ik toen natuurlijk nog geen idee dat ik ooit zelf als soliste op het podium zou staan.”

Julia gaat studeren in Amsterdam. Bouwkunde. „Ja, ik heb nog meer passies dan muziek. Ook architectuur, tekenen en schilderen.”

Studentensongfestival

Bij de studentenvereniging waar ze lid van is speelt en zingt ze in een band. En voor een studentensongfestival wordt een opname gemaakt in de studio van het bekende producersduo Fluitsma en Van Tijn.

Een andere producer die daar werkt, Jens Munnik, is onder de indruk van haar stemgeluid en koppelt de Bloemendaalse aan Wulf, een Nederlandse zanger met reeds een handvol hits op zijn naam, maar ook op zoek naar een zangeres voor een duet.

Vanaf dat moment is Julia ’Jules’ geworden en verzorgt onder die naam ook het voorprogramma bij een negental clubconcerten van Wulf. Ondertussen werkt ze aan haar eigen carrière.

„Liedjes maken bij de piano deed ik al toen ik tien was. Maar nu kon ik met een echt schrijversteam aan de slag”, zegt ze, doelend op Charlene Meulenberg, Jens Munnik, Jochem Fluitsma en Eric Van Tijn met wie haar debuutsingle ’Shoes don’t fit’ tot stand kwam. Giel Beelen en Jim Bakkum bleken onmiddellijk fan.

Wat Jules kenmerkt is haar stemgeluid. Niet direct ’warm’, maar wel degelijk onontkoombaar. Een stemgeluid dat als een weerhaakje de aandacht vasthoudt. Je blijft er naar luisteren. Je móét er naar luisteren. Niet voor niets is de zangeres her en der reeds met Amy Winehouse vergeleken.

„Mmm ja, hoe meer waardering ik voor die stem krijg, des te bewuster ik mij ervan word”, zegt Jules. En nergens klinkt die stem zo goed als in de Aretha Franklin-cover ’Ain’t no Way’ die ze onlangs tijdens een online-festival zong en op YouTube te vinden is. „Maar dat vind ik ook het allerleukste nummer om te zingen. En als je dat vindt kun je ook echt je gevoel er in leggen!”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.