Premium

Eigenaar pand woedend na sluiting vanwege drugsgerelateerde activiteiten: ’Ik word gestraft voor zaken die zo’n nietsnut in mijn pand uitvreet’

Eigenaar pand woedend na sluiting vanwege drugsgerelateerde activiteiten: ’Ik word gestraft voor zaken die zo’n nietsnut in mijn pand uitvreet’
Het pand aan de Kromhoutstraat dat nu gesloten is.
© foto Ko van Leeuwen
IJmuiden

Twee panden in IJmuiden zijn op last van de burgemeester Dales gesloten: een leegstaand pand aan de Kromhoutstraat en een pand aan de Kennemerlaan.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat zowel in de Kennemerlaan als aan de Kromhoutstraat de politie drugsgerelateerde activiteiten had aangetroffen en dat daarop de sluitingen volgden.

,,We tolereren in Velsen geen productie van en illegale handel in drugs, omdat deze activiteiten de openbare orde en het woon- en leefklimaat ernstig aantasten in de samenleving. Burgemeester Dales sluit daarom de woningen waar de drugs zijn aangetroffen voor de duur van zes maanden.”

Woedend

Eigenaar van het pand aan de Kromhoutstraat Ben Vermeer is woedend over de sluiting van zijn pand.

,,Enige tijd geleden werd ik getipt door een buurtbewoner. Die had gezien dat er iemand in mijn pand aan de Kromhoustraat zat. Die man vroeg zich af of ik het pand verhuurd had. Dat was niet het geval en ik ben gaan kijken. Toen ik zag dat iemand binnen was, heb ik gelijk de politie gebeld. Die zijn gaan kijken en troffen een tiental stekjes hennep aan en wat munitie op de vloer. De situatie is dus als volgt: er breekt iemand bij mij in, die eigent zich zonder mijn toestemming het gebouw toe en ontplooit er illegale activiteiten. Die meld ik dan bij de politie en vervolgens wordt mijn gebouw zes maanden gesloten. Ik vind het echt te gek voor woorden. Ik word gestraft voor zaken die zo’n nietsnut in mijn pand uitvreet.”

Vermeer zegt te weten wie degene is die zich toegang heeft verschaft tot de bedrijfsruimte. ,,Ik heb zijn naam bij de politie gemeld. Hij is zelfs staande gehouden, maar mocht vervolgens gewoon de straat weer op. Een dag later gooit deze man een raam bij mij in op hetzelfde adres aan de Kromhoutstraat en probeert in de Cornwallstraat nog een ander leegstaand gebouw van mij te kraken. Dat werd overigens door mij voorkomen, maar ook daar was weer schade.”

De overlast bleef, zegt Vermeer. ,,Weer een dag daarna tref ik dezelfde man in weer een ander pand van mij aan, dit keer aan de Strandweg. Ook daar heeft hij een raam ingegooid om binnen te komen, ook daar is de politie geweest om poolshoogte te nemen. Er wordt alleen niets tegen de man ondernomen.”

Zelf oplossen

Of hij van plan is om gerechtelijke stappen te ondernemen?

,,Nee, dan ben ik duizenden euro aan proceskosten kwijt en dan moet je nog maar afwachten of je je recht haalt. Maar als het pand aan de Kromhoutstraat niet snel weer wordt geopend, is dit de laatste keer geweest dat ik de politie inschakel wanneer ik illegale activiteiten in een pand van mij aantref. Dan ga ik het zelf oplossen. Geen geweld nee, maar wel alle mogelijke middelen die ik kan inzetten om wat van mij is terug te krijgen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.