Premium

Velsense burgemeester Frank Dales bespreekt zorgen over veiligheid op de pont tijdens chatsessie met bewoners [video]

Velsense burgemeester Frank Dales bespreekt zorgen over veiligheid op de pont tijdens chatsessie met bewoners [video]
© archieffoto
Velsen

Veel inwoners maken zich zorgen over de veiligheid op de pont als straks de middelbare scholen weer mogen beginnen. Burgemeester Frank Dales begrijpt de zorgen en is in overleg met het GVB om de pont zo veilig mogelijk te houden met anti-coronamaatregelen.

Dat bleek tijdens de derde chatsessie van de burgemeester met inwoners. Dales benadrukte dat nu al af en toe gemotoriseerd verkeer, dat ook door de tunnel kan, wordt geweerd van de pont.

,,Want we zagen dat er mensen waren die in hun cabriootje een ritje maakten. Dat is niet de bedoeling.’’

Er is ruimte nodig voor fietsers op de pont. Punt van discussie vanaf 1 juni is wel hoeveel gebruikers er straks op de pont mogen. ,,Dat mogen er niet te veel zijn’’, zegt Dales.

Lees ook: ’Sluisroute IJmuiden kan niet eerder open om drukke pont te ontlasten’

Maar hoeveel, daar gaat Velsen niet over. ,,De pont is van het Amsterdamse GVB. Ik ga er niet over. Dus we zijn daar nu over in gesprek.’’ Daarnaast bespreekt de gemeente de kwestie met de middelbare scholen. Aan de hand daarvan kan een inschatting worden gemaakt van het aantal passagiers.

Ander heikel punt zijn de strandtenten. Die willen graag ruimte voor terrassen. Dat snapt Dales ook wel. En hij is bereid om mee te denken, zei hij tijdens de chat die door een kleine 150 inwoners werd gevolgd. ,,Maar als ik teveel ruimte geef, dan wordt het weer drukker.’’

Wat weer kan betekenen dat het virus zich gemakkelijker verspreidt. ,,Het is continu balanceren. De ene keer ben ik de burgervader en de andere keer de toezichthouder.’’

Dat de maatregelen niet voor niks zijn, blijkt wel uit het feit dat er minstens 38 inwoners zijn overleden. Dat zijn er in werkelijkheid meer, benadrukte Dales, want de 38 zijn slechts de officiële cijfers van geteste inwoners.

,,Het is een enorm groot aantal’’, zei Dales. Hoewel er versoepelingen aankomen, hamerde hij op scherpte. ,,Het virus is nog steeds onder ons. Vergis je niet. Er is nu wat meer ruimte op de IC in het Rode Kruis Ziekenhuis, maar het is daar heel druk geweest. Niet voor niets heeft defensie daar assistentie verleend.’’

Dales werd opnieuw getipt over locaties waar inwoners zich te weinig aan de anderhalve meter afstand houden. Hij raadde aan om in dat soort gevallen de politie te bellen (0900-8844).

Maar hij zei er ook bij dat de handhavers en politie niet overal te gelijk kunnen zijn. ,,We hebben relatief weinig handhavers voor een gemeente van 70.000 inwoners, maar de samenwerking met de politie is goed.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.