Premium

Voetbaltrainer Andries Jonker kiest zijn meest gedenkwaardige wedstrijden: over rennen voor zijn leven op de sintelbaan in Braunschweig, een privéjet van Bayern en het doelpunt dat hij niet zag

Voetbaltrainer Andries Jonker kiest zijn meest gedenkwaardige wedstrijden: over rennen voor zijn leven op de sintelbaan in Braunschweig, een privéjet van Bayern en het doelpunt dat hij niet zag
Mario Gomez vliegt Andries Jonker in de armen nadat hij Bayern München op 4-0 heeft gezet tegen Bayer Leverkusen, het debuut van Jonker als interim-hoofdtrainer van Bayern München.
© Foto AFP
Velsen-Zuid

Trainer Andries Jonker van Telstar heeft alles meegemaakt, van de kelder tot de wereldtop. Uit elke periode kiest hij zijn meest gedenkwaardige wedstrijd.

FC Volendam – FC Emmen

Eerste divisie

13 december 1998: 3-1

,,Mijn allereerste wedstrijd als trainer in het betaalde voetbal en de enige wedstrijd waarbij ik een doelpunt niet heb gezien. Er was zoveel mist, ik zag helemaal niets. Emmen had net een periode gewonnen, ze kwamen op voorsprong. Van Oostrum van Emmen miste een niet te missen kans voor open doel. Daarna kwamen we in de wedstrijd en kantelden de verhoudingen. De scheidsrechter kon wedstrijd zonder problemen volgen, maar vanaf de kant zag je amper wat. Door het juichen van de supporters achter het doel, begrepen we dat er was gescoord.

Ik was dat seizoen assistent-trainer van Dick de Boer. Hij was de week voor de wedstrijd tegen FC Emmen ontslagen. Het bestuur zei dat het op zoek was naar een goede trainer en of ik het voor een wedstrijd wilde overnemen. Ze hadden niet meteen iemand gevonden en onder mij wonnen we drie wedstrijden achter elkaar. Daarna kwam de vraag of ik het seizoen af wilde maken.”

MVV - Willem II

KNVB Beker 1/8 finale

20 december 2005: 3-1

,,Willem II speelde eredivisie en had ervaren spelers als Kevin Bobson, Martijn Reuser en Arvid Smit. Ik had wel in de gaten dat als het publiek achter MVV zou staan, dat het een heksenketel kon worden. Dat het kon gaan kolken. En dat gebeurde. Later toen ik zelf bij Willem II werkte, merkte ik dat iedereen zich nog herinnerde hoe ze door MVV van het veld waren gepoetst en geen poot aan de grond kregen. Wij roken bloed, gingen er vol op. Het publiek ging helemaal door het dolle heen, dat was erg mooi.”

Willem II - FC Groningen,

Eredivisie

23 november 2008: 3-0

,,Het was een najaarsdag en vanuit het niets begon het te sneeuwen. Er was geen sneeuw voorspeld. Het was een half drie wedstrijd maar het licht moest aan. Die gasten van mij bleven allemaal staan en de bal ging als een raket rond. De Groningers gingen allemaal op hun muil, gleden uit. We waren veel beter. Bij rust stonden we met 3-0 voor. Het was onvoorstelbaar, ik dacht echt: hoe kan dit? Frank Demouge scoorde vanuit een omhaal. De supporters zetten de polonaise in na afloop. Ik ben in de dug-out gaan zitten en heb er stilletjes van genoten.”

Bayern München - Bayer Leverkusen, Bundesliga

17 april 2011: 5-1

,,Toen Louis van Gaal werd ontslagen bij Bayern München werd mij gevraagd om het over te nemen met nog vijf wedstrijden te gaan. De eerste wedstrijd was tegen Leverkusen, de club van trainer Jupp Heynckes. Het was al bekend dat hij het seizoen erop naar Bayern München zou overstappen. Zij stonden derde, wij vierde. We moesten derde worden, anders zouden we ons niet kwalificeren voor de voorronde van de Champions League. In die week kreeg mijn moeder een hartaanval. Ze lag in coma. De artsen zeiden dat ik niet hoefde te komen, ik kon niks voor haar doen.

Ik deed een paar dingen anders, maar in grote lijnen veranderde ik weinig ten opzichte van Louis. Met rust stond het 4-0. We kwamen de kleedkamer in en keken elkaar ongelovig aan: 4-0! Het werd uiteindelijk 5-1 voor ons, Mario Gomez scoorde drie goals. Na afloop kon ik niet echt blij zijn, ik was met mijn gedachten bij mijn moeder en het ontslag van Louis zat me ook dwars. Clubpresident Uli Hoeness en bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge hadden geregeld dat er de dag erop een privévliegtuig richting Amsterdam voor mij klaar stond. Toen ben ik bij mijn moeder geweest die uit haar coma was ontwaakt. Ze heeft het overleefd.”

Braunschweig - Wolfsburg

Play-offs Bundesliga

29 mei 2017: 0-1

,,Toen ik hoofdtrainer bij Wolfsburg werd, verkeerde de club in degradatienood. Uit de eerste vier wedstrijden haalden we acht punten. Uitstekend, maar de concurrentie deed het net zo goed of beter. Mede daardoor werden we veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatiewedstrijden tegen Eintracht Braunschweig. In Duitsland is het grote publiek op de hand van ’traditionsvereinen’. Wolfsburg is de club van Volkswagen. Dat maakt ze impopulair, ze bestaan bij het gratie van het geld. Braunschweig is juist een traditionsverein. Het zijn bovendien streekgenoten. Die mensen kunnen elkaars bloed wel drinken. Het is haat en nijd. Ik heb vrouwen aan het trainingsveld gehad die helemaal over de rooien waren omdat ze op hun werk zo getreiterd werden. Ze vroegen of ik wilde beloven dat we zouden winnen. Dat waren echt doodnormale vrouwen, dat je denkt: ben jij voetbalsupporter? Het is een rustige regio maar rond die wedstrijd gingen alle remmen los.

Voetbaltrainer Andries Jonker kiest zijn meest gedenkwaardige wedstrijden: over rennen voor zijn leven op de sintelbaan in Braunschweig, een privéjet van Bayern en het doelpunt dat hij niet zag
Bestorming van het veld na winst Wolfsburg op Braunschweig.
© Foto pixathlon

De eerste wedstrijd was thuis, we wonnen met 1-0. Het gaat mij om de uitwedstrijd. Het was in een stadion met een sintelbaan, de supporters van Braunschweig stonden volledig achter hun ploeg. We begonnen verschrikkelijk slecht, bol van de spanning. Braunschweig kreeg drie enorme kansen, maar ze kregen de bal er niet in. In de rust kon ik de ploeg iets kalmeren. Vlak na rust kwamen we op 0-1 door een prachtig doelpunt van Vieirinha. Dat was een explosie van vreugde bij ons en de meegereisde supporters. Na afloop stond ik de overwinning te vieren met mijn assistenten. Plots merkten we dat er iets gebeurde. We keken om en zagen dat de woedende fans van Braunschweig het veld bestormden. We moeten rennen voor ons leven.”

Telstar - Ajax

KNVB Beker tweede ronde

18 december 2019: 3-4

,,Telstar – NEC was natuurlijk heel bijzonder, omdat we zomaar met 1-7 verloren. Veel mooier was de bekerwedstrijd tegen Ajax. Het was heel bijzonder omdat het bevestigde wat ik voel en hoe ik denk over het voetbal in Noord-Holland op het tweede plan. Namelijk dat het een enorme potentie heeft. Er zaten 5.000 toeschouwers, het had ook het dubbele kunnen zijn. Het was een geweldige wedstrijd voor de regio. Het liet zien dat Telstar echt een mooi cluppie is. We kwamen op 1-4 achter. Dan kan het ook breken bij ons. Uiteindelijk werd het een fantastische wedstrijd, we kwamen nog heel dichtbij een stunt.”

Voetbaltrainer Andries Jonker kiest zijn meest gedenkwaardige wedstrijden: over rennen voor zijn leven op de sintelbaan in Braunschweig, een privéjet van Bayern en het doelpunt dat hij niet zag

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen