Testfase van turbines in windpark Ferrum in Wijk aan Zee is begonnen

Op deze foto, genomen vanaf de Spar tijdens de installatie van de turbines, is de hoogte van het windpark al goed te zien.
© Archieffoto/Heleen Vink
Wijk aan Zee

Het proefdraaien met de windmolens van Windpark Ferrum langs de Reyndersweg in Wijk aan Zee begint. Elke turbine moet 240 uur test-draaien voordat hij kan worden opgeleverd.

Het projectteam liet de windturbines maandag voor het eerste in beweging komen voor de eerste tests. Naar verwachting kunnen ze binnenkort in gebruik worden genomen. De turbines hebben een levensduur van 25 jaar.

De turbines krijgen een ashoogte van 85 meter. De hoogte tot de tip van de bladen zal 131 meter zijn. Ze zijn dan ook goed zichtbaar vanuit het kustdorp.

Windpark Ferrum is aangesloten op het landelijke elektriciteitsnetwerk. Ook tijdens de testfase wordt daar al groene energie naar geëxporteerd. De drie turbines zullen samen ongeveer 25 miljoen kilowattuur produceren. Dat staat ongeveer gelijk aan de gemiddelde jaarlijkse behoefte van zo’n zevenduizend huishoudens.

Aanvankelijk zou Ferrum (Latijn voor ijzer) uit acht turbines bestaan, die ook aan de Zeestraat zouden worden geplaatst.

De provincie heeft echter alleen toestemming gegeven voor de drie turbines aan de Reyndersweg.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.