Premium

Duinwijck kan zich niet versterken met Nederlandse badmintonners en weet dat Ties van der Lecq mogelijk van Duitse club niet ook in Haarlem mag spelen

Duinwijck kan zich niet versterken met Nederlandse badmintonners en weet dat Ties van der Lecq mogelijk van Duitse club niet ook in Haarlem mag spelen
Ties van der Lecq: ,,Ik voel mij dus op zijn zachtst gezegd niet netjes en niet eerlijk behandeld en ga proberen een oplossing te vinden.”
© Archieffoto
Haarlem

Duinwijck is slecht uit de overschrijvingsperiode gekomen, die voor Nederlandse spelers afgelopen week afliep. De eredivisionist slaagde er niet in om nieuwe spelers aan te trekken, omdat de beoogde versterkingen liever bij hun huidige club wilden blijven dan wel vertrokken naar het buitenland.

Ondanks die tegenvaller heeft de club de sportieve ambitie om weer de top drie te halen en op die manier te proberen om de 27e landstitel binnen te halen. Dat lukt niet met de huidige groep die danig verzwakt is. Bovendien speelt er een merkwaardige kwestie rondom dubbelspelspecialist en lid van de nationale selectie Ties van der Lecq.

De talentvolle speler uit Heiloo maakte een prima seizoen door met onder meer de verrassende winst in het mannendubbel tijdens het Nederlands kampioenschap in januari en een beslissende rol bij het behalen van het historische zilver bij het Europees kampioenschap voor landenteams.

Om nog beter te worden in een hardere competitie dan de Nederlandse en euro’s te verdienen tekende hij onlangs een contract bij Bundesligaclub SC Union 08 Lüdinghausen, waar ook de collega internationals Jelle Maas en Nick Fransman spelen.

Verbod

De Duitse bond verbood altijd om uit te komen in twee competities tegelijk maar hief juist onlangs het verbod op. Van der Lecq: ,,Ik heb nog expliciet gevraagd of het ok was om ook voor Duinwijck uit te blijven komen en dat werd bevestigd. Ik wil dat graag en dus tekende ik vol vertrouwen een contract. Maar nu kreeg ik een paar dagen geleden een telefoontje van de clubmanager dat zij mij min of meer exclusief opeisen voor de club. Ik kan alleen nog voor Duinwijck uitkomen als Lüdinghausen een gelijkwaardige vervanger voor mij kan vinden. Ik voel mij dus op zijn zachtst gezegd niet netjes en niet eerlijk behandeld en ga proberen een oplossing te vinden, want Duinwijck is toch mijn cluppie.”

Wie wel blijven bij Duinwijck zijn sterkhouders Debora Jille en routinier Jordy Hilbink .De jonge Brian Wassink is weer hersteld van zijn ziekte en inzetbaar, net als Corine Breukers die overgeheveld is uit team 2. Afhankelijk van hoe de olympische kwalificatie verder gaat verlopen is ook international Selena Piek inzetbaar.

Los van de kwestie Van der Lecq is de rest van de groep blijvers tamelijk verzwakt. Zo heeft oud-international Jacco Arends voor de derde keer een scheur in zijn meniscus opgelopen. ,,Revalidatie duurt zes maanden. Als ik de knie weer mag belasten, neem ik een beslissing of ik stop of doorga. Einde carrière is helaas niet ondenkbaar”, zegt Arends.

Dragende rol

Akvile Stapusaityte gaat binnenkort bevallen van haar eerste kind en zal zeker niet meer de dragende rol in Duinwijck 1 kunnen vervullen, zoals dat jaren wel het geval was. Vriend en routinier Koen Ridder zal misschien nog goed zijn voor een enkel potje. De Engelse Sophie Brown blijft in elk geval aan als trainster, maar weet nog niet of ze voldoende tijd kan vrijmaken als speelster voor het eerste team. Met Raquel Humphris en Ralph Starren wordt nog gesproken over een mogelijke toekomstige rol. Herman Leidelmeijer blijft coach en is met 74 jaar vermoedelijk de oudste clubcoach van Nederland. Ook teammanager Marcel Verhaart blijft.

Het is overigens de vraag of en in welke vorm de eredivisiecompetitie gestart gaat worden. Spelen lijkt weer vanaf 1 september te mogen maar dan wel zonder publiek. Een gezamenlijke kick-off bij Duinwijck heeft dan geen zin. Eind mei overlegt de bond met de clubs over de (on)mogelijkheden om de competitie toch op te starten met ook een oplossing voor het handhaven van de anderhalve meter maatregel bij de dubbelspelen. Badminton Nederland probeert tevens in Den Haag toestemming te regelen om de sporthallen eerder te kunnen openen dan de datum 1 september.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen