Premium

Lawaai als een oordeel bij ’toeterprotest’ Tata Steel [video]

Lawaai als een oordeel bij ’toeterprotest’ Tata Steel [video]
Spandoeken met zeer duidelijke teksten.
© foto dirk-jan prins
IJmuiden

Eén hand omhoog: toeter eenmaal. Twee handen omhoog: toeter tweemaal. De honderden Tata Steel-werknemers die in zeker 150 auto’s zaten op het grote parkeerterrein bij de ingang van het staalbedrijf hebben dit dinsdag snel onder de knie. Ze kwamen bijeen om te protesteren tegen het ontslag van directievoorzitter Theo Henrar. Ze vrezen dat nog duizend IJmuidense werknemers de baas zullen volgen.

De drie vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en VHP waren allemaal met spandoeken, hesjes, vlaggen, toeters, auto’s en mondkapjes aanwezig om het opmerkelijke coronaprotest vorm te geven. Want een volle tent met tweeduizend man erin die de directie met een eisenpakket onder druk zetten, zoals in december vorig jaar, dat kan vanwege de coronapandemie niet meer.

Anderhalve meter afstand was het devies, en daarom moest iedereen in zijn auto blijven. Journalisten moesten natuurlijk toch hun auto uit maar werden vanaf het podium, een open laadbak, door Gerrit Idema van de ondernemingsraad vermaand: ,,Ook de pers moet zich aan de regels houden!”

Hierna gaf ondernemingsraadvoorzitter Frits van Wieringen de aftrap. Hij liet weten met ’de Indiase aandeelhouder’ te hebben gebeld om opheldering te vragen over het ontslag van Henrar en de plannen voor IJmuiden. ,,Wij waren door ceo Henrik Adam geïnformeerd dat Henrar ’in goed overleg’ is weggegaan. Maar Theo is gewoon de laan uit gestuurd.” Het gaat niet zozeer om de persoon van Henrar, als om de toekomst van Tata Steel IJmuiden die steeds ongewisser wordt onder de huidige Europese en Indiase leiding. ,,We komen steeds meer in de verdrukking.”

Van Wieringen, die regelmatig werd onderbroken door toeterconcerten die het applaus vervingen, meent dat Henrar weg moest omdat hij weigerde nog langer geld van de fabriek in IJmuiden naar de fabriek van Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk te sturen. Een logische zet, vindt de werknemersvoorzitter. ,,Want Tata Steel Nederland maakt nu ook geenm winst meer.”

Hij vindt het ’waanzin’ om dan aan het ’overeind houden van Tata Steel UK te blijven meebetalen. Dat daarbij door de Europese directie is bedacht dat er ook nog eens duizend banen worden geschrapt in IJmuiden, om nog meer geld vrij te maken voor de al jaren verliesgevende Engelse fabriek, is de ondernemingsraad en de bonden een stap te ver.

,,Ik heb aan India verteld dat wij nu een confrontatiepolitiek gaan volgen. Als India niet meebuigt met onze eisen, verwacht ik een hele, hele harde confrontatie. De grens is bereikt”, aldus Van Wieringen. En zijn achterban in de auto’s hield hij voor: ,,Houd er rekening mee: dit is pas het begin van een hele harde confrontatie.”

Lawaai als een oordeel bij ’toeterprotest’ Tata Steel [video]
Vlaggen, toeters en mondkapjes: de vakbonden bij Tata Steel dachtenoveral aan.
© foto dirk-jan prins

Bestuurder Roel Berghuis van FNV Metaal toonde zich tevreden over de opkomst. Als er een ledenvergadering moet worden belegd voor de dik vierduizend FNV-leden bij Tata Steel, moet misschien worden uitgeweken naar het immense parkeerterrein van de Bazaar in Beverwijk. Berghuis somde op dat het vertrek van Henrar wordt betreurd door iedereen: de bonden, ondernemingsraad, raad van commissarissen, minister Wiebes en VNO/NCW-voorzitter Hans de Boer.

Hij riep in herinnering dat er nog altijd niet is voldaan aan de eisen die FNV Metaal in december aan de directie heeft gesteld. ,,Maak nou eens een toekomstplan voor IJmuiden!” Hij wees op een brief die hij samen met ondernemingsraadlid Gerrit Idema in deze krant heeft laten publiceren.

Waarin hij pleit voor een staalfabriek die niet meer hoeft te voldoen aan de betalingsverplichting aan de verliesgevende Engelse tak , en die zodoende geld heeft om de fabrieken en installaties in snel tempo te ’vergroenen’ om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen.

,,Wij hebben al een toekomstagenda neergezet”, zei hij. Nu de directie nog. Maar hoe dan ook: ,,Blijf van ons bedrijf af!” sloot hij af, waarna een oorverdovend toeterconcert losbarstte op de parkeerplaats van het Dudokhuis van Tata Steel.

Video (boven) door: Michel van Bergen

Video (onder) en foto’s door: Dirk Jan Prins

Lawaai als een oordeel bij ’toeterprotest’ Tata Steel [video]
Wie geen auto had, liet zich niet ontmoedigen.
© foto dirk-jan prins
Lawaai als een oordeel bij ’toeterprotest’ Tata Steel [video]
Toeterprotest bij Tata Steel.
© foto dirk-jan prins
Lawaai als een oordeel bij ’toeterprotest’ Tata Steel [video]
Ondanks de mondkapjes laten de werknemers zich de mond niet snoeren.
© foro dirk-jan prins

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.