Geen strandbedjes in Zandvoort met Hemelvaart: ’Minister wil proef niet verlengen’

Geen strandbedjes in Zandvoort met Hemelvaart: ’Minister wil proef niet verlengen’
Zandvoort

Tot verdriet van de Zandvoortse strandpaviljoenhouders en burgemeester David Moolenburgh krijgt een proef met strandbedden geen vervolg met Hemelvaart. ,,Minister Grapperhaus wil het niet’’, aldus de burgemeester. ,,Terwijl de proef een succes was.’’

Op verzoek van paviljoenhouders vond afgelopen weekend een pilot plaats om de toenemende vervuiling van het strand tegen te gaan. Sinds de sluiting van de horeca en de horecatoiletten wordt veel afval op het strand aangetroffen.

Ook is het wildplassen en -poepen toegenomen, onder meer op horecaterrassen.

,,Er zijn bij paviljoens drollen gevonden die duidelijk niet van de herten waren’’, zegt Huig Molenaar van Thalassa. Ondernemers mochten tijdens de proef strandbedden neerzetten, op minstens 1,5 meter van elkaar en enkele toiletten openstellen.

,,Je kunt veel meer sturing geven, als je de bedjes weer hebt staan waar je tussendoor kan lopen met een vuilniszak waarin mensen hun afval kunnen gooien’’, aldus de paviljoenhouder. ,,Ook was het heel fijn om weer een beetje aan de slag te zijn. Als het mooi weer is, gaat het bij een strandpachter kriebelen.’’

Burgemeester Moolenburgh is zwaar teleurgesteld dat de proef stopt. ,,De ondernemers pakken hun rol op het strand zó goed op’’, zegt hij. Hij wil nog een poging wagen om verlenging van de proef toch voor elkaar te krijgen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.