Premium

Reiziger kan zich nu laten testen op corona. Corendon blijft zoeken naar een goede sneltest

Reiziger kan zich nu laten testen op corona. Corendon blijft zoeken naar een goede sneltest
Even een monster nemen.
© foto pr
Amsterdam

Vakantiegangers, expats, zakenlieden en anderen die zeker willen weten dat ze geen corona hebben, kunnen zich nu tegen betaling laten testen.

CoronaLab uit Amsterdam is het eerste bedrijf in Nederland dat een dergelijke PCR test voor reizigers aanbiedt. „We kregen over onze coronatesten de laatste weken steeds meer vragen. Er zijn namelijk landen waar je nu weer heen kan, maar ze wel een doktersverklaring willen zien waaruit blijkt dat je niet besmet bent. Voor zo’n verklaring moet je dan wel eerst getest worden”, legt Patrick de Boer uit. „We gaan ook bijhouden voor welke landen zo’n verklaring nodig is. Tsjechië, Oostenrijk en Slovenië weten we nu. Madeira komt daar binnenkort bij. De regels verschillen per week. Luchtvaartmaatschappij Garuda vraagt er ook al om.”

De GGD’s hebben inmiddels ook teststraten in de verschillende regio’s ingericht, maar die zijn bedoeld voor mensen uit de zorg en het onderwijs. Particulieren kunnen daar niet terecht. Daar springen andere aanbieders weer op in.

Betrouwbaar

De test van CoronoLab, die bijna 150 euro kost, is volgens De Boer betrouwbaar. „Het is dezelfde test als van de GGD, een PCR test. Mensen komen bij ons langs. Een medewerker neemt een vragenlijst door en neemt een monster. Dat gaat naar het laboratorium en aan het eind van de dag, dus na zes uur, weet je de uitslag”, legt hij de aanpak uit. Mocht uit de test blijken dat iemand positief is, dan is het zaak om in isolatie te gaan.

De Boer geeft toe dat de test een momentopname is. ,,Daarom moet je blijven testen. Zorgmedewerkers worden bijna elke weer getest. Het kan inderdaad zijn dat de PCR test zegt dat je negatief bent terwijl je het inderdaad wel bij je hebt. Dat is nu eenmaal de keerzijde met veel testen. Het is geen argument om maar niet te testen.’’

CoronaLab is opgezet door Microbe&Lab op het Science Park in Amsterdam. Dat bedrijf heeft al meer dan tien jaar ervaring in het ontwikkelen van gecertificeerde medische testen. Het bedrijf verkoopt ook thuistesten, maar die zijn bestemd voor mensen die het virus vrijwel zeker al hebben gehad. Aan de hand van een bloedmonster wordt gekeken of er anti-stoffen zijn ontwikkeld.

Corendon

Reisorganisator Corendon had eerder het idee ook een dergelijke bloedtest aan te bieden, maar ziet daar nu vanaf. Wel blijft Corendon zoeken naar een betrouwbare sneltest die enkele uren voor vertrek wordt afgenomen om te zien of iemand virusvrij is. ,,Tussen de test en de uitslag moet niet teveel tijd zitten, anders kan iemand in die tussentijd alsnog besmet raken en hebben we later in het resort een corona-uitbraak’’, laat een woordvoerster van Corendon weten.

Alleen wanneer alle gasten en personeel virusvrij zijn en niemand het resort verlaat, kan die garantie van een coronavrije vakantie worden gegeven. Dan zijn anderhalvemeter maatregelen ook niet nodig. Pas wanneer Corendon een betrouwbare sneltest heeft, kunnen klanten gaan boeken voor het resort in Turkije. Daarbij wordt gemikt op eind juni. Mogelijk komen daar later Ibiza en Curaçao bij.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.