Fortnite en de oproep van Rutte aan de jeugd van Nederland | Commentaar

De premier was nog bezig toen de grap op Twitter al werd gemaakt. ’Goed dat Mark Rutte de kinderen direct aanspreekt. Jammer alleen dat ze allemaal boven Fortnite zitten te spelen op de playstation.’

Opnieuw bewees Mark Rutte dinsdagavond tijdens de live corona-update dat een ware staatsman niet lijdt maar gedijt onder een crisis. De minister-president straalt na tien weken intelligente lockdown vertrouwen, rust en onverminderd energie uit. En voor iemand die iedere veertien dagen dezelfde quarantainemantra op moet dreunen – Houd afstand! Was je handen! Werk thuis! Hoest in je elleboog! – weet hij zijn verhaal nog steeds fris te brengen.

Zo was daar nu, halverwege, die rechtstreekse boodschap aan de Nederlandse jeugd. En dan niet op een veredeld jeugdjournaaltoontje, maar met serieuze en gemeende woorden. Rutte sprak uit dat hij snapt hoe groot het gemis is van vrienden, sportclub en zelfs school voor kinderen. Hij gaf ze een compliment voor hun aanpassingsvermogen en naleving van de regels. Waardoor de ic’s nu leger raken en hun leven juist weer wat voller mag worden.

Wie rechtstreeks wordt aangesproken, wordt serieus genomen. En nu het onderwijs de deuren verder mag openen, spelen kinderen een sleutelrol op weg naar de uitgang van de lockdown. En al keken ze natuurlijk niet allemaal live, Rutte weet dat zijn oproep de juiste groep zal bereiken.

De verwijzing op Twitter met het populaire schietspelletje Fortnite – bekend van de gekke dansjes – was ondertussen zo gek nog niet. Wees waakzaam, en al is er alle reden voor een vreugdedansje, blijf vooral uit de buurt van de vijand.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.