E-bike gaat grotere rol spelen bij bedrijven, zeker ook rond Schiphol

E-bike gaat grotere rol spelen bij bedrijven, zeker ook rond Schiphol
Met de e-bike naar het werk.
© foto pr
Hoofddorp

De e-bike gaat de komende maanden een grotere rol spelen in het woon-werkverkeer. Door de coronacrisis gaan werknemers het openbaar vervoer mijden en de auto zal vaker in files vaststaan.

Die verwachting spraken meerdere deelnemers van de digitale bijeenkomst van Share Haarlemmermeer woensdagmiddag uit. „We willen maatwerk gaan leveren. Voorlopig niet meer allemaal op kantoor, maar afspraken over wanneer wie op kantoor en wie thuis aan het werk. En als je dan reist, hoe dan? Wie binnen 15 kilometer woont gaan we een e-bike aanbieden”, kondigt Jeanet van Antwerpen, directeur van gebiedsontwikkelaar SADC aan.

Jeroen Kruisweg van autoleasebedrijf ALD Automotive ziet ook de veranderende vraag. „Alleen autoleasen is een te beperkt aanbod. Klanten willen al een combinatie met ook de e-bike, openbaar vervoer en dergelijke. Corona versnelt die omslag. Wie gaat er straks nog met de bus? Wanneer we allemaal met de auto gaan worden de files alleen maar langer. Het moet een combinatie worden van videoconferenties, thuiswerken en ook andere vervoersmiddelen zoals de fiets, scooter en Uber.”

Danone

Al voor de coronacrisis werd in de Schipholregio gekeken om het autogebruik terug te dringen. In het gebied Groot Schiphol werken 100.000 mensen, waarvan 67 procent met de auto komt. Dat terwijl de wegen in deze regio al overvol zijn. Toen het voedingsconcern Danone het hoofdkantoor van Schiphol WTC naar Hoofddorp verhuisde, werd voor alle 1.800 medewerkers een persoonlijk reisplan gemaakt. Logisch, want bij het nieuwe pand waren maar 180 parkeerplaatsen. Veel kozen voor het openbaar vervoer, maar ook de e-bike werd gepromoot. Veel werknemers komen uit Amsterdam en die afstand is met een e-bike prima te doen.

Vanuit het project Groot Schiphol Bereikbaar start in juni een nieuwe proefperiode voor bedrijven die kennis willen maken met e-bikes.

Metro

Voor de periode na corona, blijven de Haarlemmermeerse wethouder Marja Ruigrok en Schiphol CCO André van den Berg vol inzetten op het doortrekken van de metrolijn vanaf Amsterdam-Zuid naar Schiphol en Hoofddorp. Langs die lijn zijn namelijk ook nieuwe woon- en werkgebieden voorzien. En op het spoor ontstaat dan ruimte voor meer internationale treinen. Het doortrekken van de metro duurt nog wel zeven tot vijftien jaar.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.