Waar kan ik nog plassen en poepen? Veel toiletten dicht door corona. ’Pas op met de deurknop, de spoelknop en de kraan’

© Tekening Arend van Dam

Frans van den Berg

Hoge nood. Het is een van de grootste problemen sinds de corona-uitbraak. Vrachtwagenchauffeurs die klagen dat ze bij de klanten niet even naar het toilet mogen. En nu we niet meer allemaal thuis hoeven te blijven en op pad gaan, wordt de sanitaire stop een steeds groter probleem.

Hoe groot is het probleem eigenlijk?

De Maag Lever Darm Stichting heeft er onderzoek naar gedaan. Van de ongeveer 7000 openbare toiletten in Nederland waren er nog maar zo’n 500 open. De grootste bulk was ontstaan na het sluiten de horeca. Toiletten in cafés, restaurants, hotels en in veel winkelfilialen konden niet meer worden gebruikt. Op campings, het strand en recreatiegebieden bleven de wc’s ook dicht. Het argument van de overheid was dat we immers toch vooral zoveel mogelijk thuis moesten blijven. Daarnaast kunnen toiletten ook een bron van besmetting zijn. Deskundigen wijzen er op dat bezoekers de deurknop aanraken, de spoelknop en daarna de kraan. Maar er is nog een gevaar op het toilet: via de lucht. Doortrekken met de klep naar beneden dus en goed je handen wassen na afloop.

Is het probleem minder nu de horeca open gaat?

Nog niet bepaald. De gasten van het restaurant mogen wel naar het toilet. Terrasbezoekers mogen pas het pand binnen nadat ze hebben verklaard ook gezond te zijn. Voorbijgangers die even van het toilet gebruik willen maken, mogen officieel worden geweerd. „Ook op toiletten moet je als ondernemer er voor zorgen dat er voldoende hygiënische maatregelen worden genomen en de gasten op 1,5 meter van elkaar blijven”, laat de brancheorganisatie weten. Ofwel, niet meer dan een klant naar het toilet. Wanneer er meerdere toiletten op een rij zitten, blijft een deel dicht. En dus zeer regelmatig alles ontsmetten.

Hoe is het nu op het strand? Nog steeds al die wildplassers en -poepers?

Die zullen er vast nog steeds zijn, net als vroeger. Maar nadat de paviljoenhouders alarm hadden geslagen over poepers op de gesloten terrassen, mogen sinds Hemelvaartsdag aparte toiletgebouwen weer worden gebruikt. Dat zijn dan betaalde toiletten die continu schoongemaakt worden. Toiletten in de paviljoens blijven nog tot 1 juni dicht. Strandhuisjes zonder eigen toilet zijn in de meeste gemeenten ook nog dicht.

Mag ik nu wel weer kamperen?

Dat mag alleen wanneer je zelf sanitaire voorzieningen hebt. De toiletgebouwen op campings mogen namelijk pas op 1 juli openen. Tot die tijd zijn alleen caravans en campers welkom, omdat die een ingebouwd toilet hebben.

Kan ik dan echt nergens een tent opslaan?

Jawel, er zijn ook campings met kampeerplaatsen met een eigen gebouwtje met daarin een toilet, wastafel en douche. Een uitkomst voor kampeerders die gruwen van die gezamenlijke toiletten en douches. Er is zelfs een aparte site campingsprivesanitair.nl met plaatsen voor de luxere kampeerder in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. In Noord-Holland gaat het om Tempelhof in Callantsoog en Strand 49 in Sint Maartensvlotbrug. In Zuid-Holland heeft onder andere Duinrell in Wassenaar plekken met privé sanitair.

En als ik nu een chemisch toilet koop voor naast mijn tent?

„Dan ben je van harte welkom”, laat Duinrell weten. Dat steeds meer mensen met een tent nu ook een eigen wc aanschaffen, merken ze in kampeerwinkels zoals bij Pauw Recreatie in Heerhugowaard. „De afgelopen twee maanden was het erg rustig, maar nu mensen weten dat ze deze zomer met vakantie kunnen en dan waarschijnlijk in eigen land, worden weer meer kampeerspullen verkocht. De laatste weken ook opvallend veel chemische toiletten”, laat een verkoper weten. „Met daarbij meestal een apart tentje voor het toilet. De meeste mensen zetten dat ding toch liever niet in hun gewone tent. Ook verkopen we nu meer handdouches.” Een chemisch toilet heb je al vanaf zestig euro.

En hoe zit het met toiletten elders?

Bij Ikea, die weer open is, zijn de toiletten gewoon open. Dat geldt ook voor de meeste tankstations, Schiphol, de boot naar Texel, de trein en het vliegtuig. De zwembaden zijn recent weer geopend, maar douches en toiletten mogen daar niet worden gebruikt. Mocht iemand dan toch hele hoge nood hebben, dan gaat de toiletdeur open, maar daarna moeten medewerkers het toilet ontsmetten. Overigens zijn er ook ondernemers die juist kansen zien door toiletwagens in te zetten. In Alkmaar staan nu twee toiletwagens voor het winkelend publiek, maar dat is op verzoek van de gemeente gedaan. Een initiatief dat elders in het land navolging verdient. De nood is nog steeds hoog.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.