Beverwijks Kinheimtapijt is weer terug in Haagse Vredespaleis [video]

Beverwijk

Na restauratie door textielspecialist Sadegh Memarian en zijn bedrijf ICAT in Cruquius is deze week een bijzonder Kinheimtapijt teruggelegd in het beroemde Vredespaleis in Den Haag.

Daar ligt het weer op zijn plek in de zaal die is vernoemd naar de kunstschilder van wie er drie grote werken hangen: Ferdinand Bol (1616-1682), gereputeerd leerling van Rembrandt.

Museum Kennemerland volgde het tapijtherstel op de voet met reportages. Niet voor niets, vanwege het regionaal historisch belang. Kinheim is het oude woord voor Kennemerland. De Koninklijke Hand-Tapijtknooperij Kinheim (1910-1973) in Beverwijk produceerde onverwoestbare tapijten met opvallende ontwerpen. De tapijten werden gemaakt van wol van Berberse schapen.

Onderkant van het tapijt in de Vredespaleiszaal.

Een van de vele klanten van importantie was het toen in aanbouw zijnde Vredespaleis in Den Haag, dat in 1912 vijftien Kinheimtapijten bestelde. Documentatie hierover is in bezit van Museum Kennemerland waar ’Kinheim’ een van de vijf kerncollecties is. Projectleider René Muetstege en cameraman Evert Bakker waren er deze week namens het museum bij in Den Haag.

De filmpjes van reparatie, transport en plaatsing zijn bedoeld voor vertoning op de multitouchtafel en in de oude burgemeesterskamer, waar zeven tapijten hangen. Er volgen nog interviews voor een documentaire.

Aan het werk bij ICAT Textielrestauratie in Cruquius.
© Foto’s PR

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.