'De regering-Trump bespreekt nucleaire test'

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de mogelijkheid besproken om voor het eerst sinds 1992 weer een nucleaire test te houden. Dat schrijft The Washington Post op basis van verklaringen van een hoge regeringsfunctionaris en twee voormalige ambtenaren die bekend zijn met de beraadslagingen.

De kwestie kwam ter sprake tijdens een bijeenkomst op 15 mei waarbij hoge functionarissen van de belangrijkste nationale veiligheidsdiensten aanwezig waren. Ze spraken onder meer over beschuldigingen van overheidsfunctionarissen dat Rusland en China kernproeven zouden uitvoeren. Beide landen ontkennen dat en openbaar beschikbaar bewijs ontbreekt.

Een hoge ambtenaar, die anoniem wil blijven, zei dat een demonstratie door de VS aan Moskou en Peking van een "snelle test" vanuit onderhandelingsoverwegingen nuttig kan zijn. Washington wil een deal sluiten met beide andere kernmachten over regulering van het bommenarsenaal.

De bijeenkomst werd niet afgesloten met een overeenkomst om een ​​test uit te voeren, maar een hoge administratief medewerker zei dat het voorstel onderdeel uit blijft maken van de gesprekken. Een andere persoon die bekend is met de bijeenkomst, zei echter dat uiteindelijk werd besloten andere maatregelen te nemen als reactie op dreigementen van Rusland en China en om een ​​hervatting van de kernwapentests te voorkomen.

De Nationale Veiligheidsraad van de VS weigerde commentaar te geven.

De Verenigde Staten hebben sinds september 1992 geen nucleaire testen meer uitgevoerd en voorstanders van nucleaire ontwapening waarschuwden dat dit nu destabiliserende gevolgen zou kunnen hebben.

De VS blijven het enige land dat in oorlogstijd een kernwapen heeft ingezet, maar sinds 1945 hebben ten minste acht landen gezamenlijk ongeveer 2000 kernproeven uitgevoerd, waarvan er meer dan 1000 door de Verenigde Staten zijn uitgevoerd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.