Anti-lockdowndemonstratie Eindhoven rustig verlopen

ANP Producties | Bron: ANP
Eindhoven

Vele tientallen mensen hebben zaterdagmiddag op het 18 septemberplein in Eindhoven meegedaan aan een demonstratie tegen de lockdown. De manifestatie is volgens de gemeente Eindhoven 'redelijk goed en rustig' verlopen.

Voorafgaand aan de demonstratie werd in Limburg een 43-jarige man uit Schinveld opgepakt. Hij had opgeroepen om mee te doen aan de manifestatie in Eindhoven en wilde ook zelf naar Eindhoven gaan. Maar voor hij kon vertrekken werd hij op last van het Openbaar Ministerie aangehouden voor opruiing en het doen van beledigende uitlatingen in het openbaar.

De actievoerders hadden een vergunning voor een demonstratie van maximaal dertig mensen, maar dat aantal was al snel overschreden. De gemeente had de demonstranten een vak op het plein toegewezen, maar veel van hen stonden buiten dat vak. "De aanloop van demonstranten en sympathisanten was de hele dag groter dan de organisatie vooraf had gemeld", liet de gemeente Eindhoven weten. "In onderlinge afstemming is de demonstratie eerder afgesloten." Volgens de gemeente werden de aanwijzingen van politie en gemeente voldoende opgevolgd.

Behoud

De actievoerders van de groep 'Demonstratie van het Volk' eisten behoud van grondrechten en vrijheid, die volgens hen systematisch worden afgenomen. Ze zijn het niet eens met de coronaregels en willen onder meer opheffing van de 1,5 meterregel. De deelnemers kwamen vooral uit Brabant en Limburg. Enkelen omhelsden elkaar en maakten een dansje met elkaar. Ook gaven sommigen elkaar een hand als begroeting.

De politie was aanwezig, maar heeft niet ingegrepen. Het plein maakt deel uit van het winkelcentrum van Eindhoven, waar het zaterdagmiddag erg druk was.

De demonstratie was een opmaat naar een grotere manifestatie tegen de lockdown op 30 mei in Den Haag.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.