Russische aanklager eist 18 jaar tegen Amerikaanse 'spion'

Moskou

De Russische aanklager heeft 18 jaar celstraf in een streng gevangeniskamp geëist tegen de Amerikaan Paul Whelan. Dat heeft zijn advocaat gezegd. De voormalige marinier werd in december 2018 aangehouden op verdenking van spionage. Op 15 juni doet de rechter uitspraak in de zaak.

De 50-jarige Whelan, die een Amerikaans, Brits, Canadees en Iers paspoort bezit, werd gearresteerd, omdat hij naar verluidt staatsgeheimen had ontvangen. Hij ontkent de beschuldigingen en zegt erin te zijn geluisd. Whelan zegt dat hij in Rusland was voor een bruiloft en een USB-stick kreeg van een kennis in de veronderstelling dat die vakantiefoto's bevatte.

De verdachte was "in shock vanwege de hoge strafeis", volgens zijn advocaat Vladimir Zherebenkov. "Ik hoop op een rechtvaardige beslissing." Whelan zei tegen de rechtbank dat hij niet heeft gespioneerd en dat hij geen geheime informatie heeft gezien.

Weinig bewijs

Zheberenkov zegt dat de aanklager denkt dat Whelan schuldig is, omdat hij een voormalige Amerikaanse marinier is. "De aanklager denkt dat Whelan opzettelijk Russische staatsgeheimen wilde stelen en wilde doorspelen aan de Verenigde Staten."

De maximumstraf voor spionage is 20 jaar cel. De advocaat van de Amerikaan zegt dat er weinig bewijs is tegen Whelan. Volgens Zherebenkov is de kennis die de USB-stick gaf de enige getuige tegen Whelan, terwijl de rest van zijn oude kennissen in Rusland getuigenverklaringen aflegde in zijn voordeel.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.