Rubriek Hanneke Maakt Het Zelf: ’Schieten we door met snel koken?
Hanneke van den Berg is journalist en houdt ervan om zoveel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klaar kopen is veel te saai.
Nu mijn jongste dochter door bijbaan en verkering steeds vaker buitenshuis eet, kook ik weer veel voor mezelf. Dat was even wennen, moet ik zeggen. Het lijkt soms zo zinloos om een half uur of langer in de keuken te staan voor een maaltijd die je slechts voor één persoon, jezelf dus, bereidt.
Kant-en-klaar-menu’s zijn me veel te zout en bovendien zonde van mijn geld. Zelf maken kan heel eenvoudig zijn. Toen ik ’Hét blenderboek’ in handen kreeg van Nora French, trok ik even mijn wenkbrauwen op. Schieten we niet te veel door in onze wens om snel en simpel te willen koken als we zelfs onze maaltijden al in een blender voorbereiden?
Dat valt wel mee gelukkig. De ondertitel ’Mixen is het nieuwe koken’ zet je even op het verkeerde been. Moeten we nu echt alles tot prut gaan vermalen om maar snel het eten op tafel te kunnen zetten? Maar zo is dit boek niet bedoeld.
Nora French laat in haar recepten zien dat je de blender als keukenhulp vooral goed kunt gebruiken bij het bereiden van beslag, soepen, dips, sauzen, dressings en natuurlijk smoothies en ontbijtbowls. Al vraag ik me dan wel weer af hoe moeilijk het is om pannenkoekenbeslag met een gewone garde te mixen. Het kost bijna meer tijd om de blender schoon te maken, dan meel, eieren en melk met de hand door elkaar te roeren.
Een voordeel van een blender is natuurlijk wel dat je sauzen en beslag volledig klontvrij kunt krijgen, vooral als je er eentje hebt met een sterke motor.
Voor smoothies is een blender sowieso onontbeerlijk. Als je thuis mensen hebt die niet dol zijn op groente, kun je die heel simpel met fruit mengen en ze zo toch wat vitamines toestoppen. Maar groente en fruit zelf kauwen is wel altijd beter dan het alleen maar in een smoothie stoppen. Je lichaam heeft dan simpelweg wat meer te doen en je blijft dan langer een vol gevoel houden. Afwisselen is hierbij het devies.
Erg leuk is haar gegarandeerd werkende ’smoothie-formule’: doe twee handenvol bladgroen in je blender, doe daar een handvol fruit bij, wat gezonde vetten (avocado, noten, olijfolie), een flinke scheut ’nat’ (water, kokoswater, plantaardige melk, kefir), een zuurtje (citroen- of limoensap) en wat kruiden (gember, kaneel, munt, kurkuma) en je maakt de perfecte smoothie.
En ach, dat schoonmaken van een blender na het maken van een smoothie is toch eigenlijk ook niet zo moeilijk, zolang je er direct warm water met wat afwasmiddel in doet en de blender nog even aanzet. Maar toch: mijn pannenkoekenbeslag blijf ik gewoon met de hand door elkaar roeren. Net zo simpel.
Recept Italiaanse muffins
Met deze hartige muffins waan je je in Italiaanse sferen. Het beslag bestaat uit zongedroogde tomaten en boekweitmeel. Voor een lekkere bite voeg je olijven, pompoenpitten en kaas toe. Heb je muffins over? Neem ze mee in je lunchbox. De muffins smaken zowel warm als koud even lekker.
Ingrediënten: 6 eieren; 200 ml water; 200 g zongedroogde tomaten incl. olie (1 pot); 1 teentje knoflook (geperst); 1 el oregano; 1 el appelazijn; 1 el ahornsiroop; 1 tl baksoda; ½ tl zout; 200 g boekweitmeel.
Vulling en topping: 100 g olijven; 150 g geraspte kaas; 50 g pompoenpitten.
Keukenhulpjes: Muffinvorm; 12 papieren muffinvormpjes
Bereiding; Verwarm de oven voor tot 170 graden en bekleed een muffinvorm met papieren muffinvormpjes. Snijd de olijven in plakjes en zet deze, evenals de pompoenpitten en geraspte kaas, opzij voor de vulling en topping. Doe alle ingrediënten voor het beslag in de blender en mix op een middelhoge stand tot een egaal beslag. Vul elk muffinvormpje tot een derde en strooi daar bovenop enkele stukjes olijf, pompoenpitten en een beetje geraspte kaas. Hierdoor krijg je in de muffins een vulling met een lekkere bite. Schenk er vervolgens een laagje beslag op tot de muffinvormpjes gevuld zijn. Verdeel tot slot als topping de overgebleven olijven, pompoenpitten en kaas over de muffins. Bak gedurende 25 minuten in de oven. Haal de muffins uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Uit: Nora French: ’Hét blenderboek’. Uitg. Karakter, €18