Boze werknemers blokkeren poorten Tata Steel uit protest tegen dreigend massa-ontslag, directeur te voet langs ’zijn mannen’ [video]

Poortblokkade bij de belangrijkste personeelsingang Rooswijk.
© Foto Dirk-Jan Prins
Directeur Hans van den Berg staat zijn bezorgde personeel te woord.
© Foto Dirk-Jan Prins
Directeur Hans van den Berg praat met zijn personeel.
© foto dirk-jan prins
Medewerkers van Tata Steel blokkeren de ingangen van het complex in IJmuiden.
© ANP
Medewerkers van Tata Steel blokkeren de ingangen van het complex in IJmuiden.
© ANP
1/5
Velsen-Noord

Personeel van Tata Steel heeft dinsdagochtend alle toegangspoorten van het bedrijf geblokkeerd, inclusief de fietspoorten. Onder meer bij de Rooswijkpoort in Velsen-Noord, waar de meeste van de negenduizend werknemers dagelijks doorheen komen om aan het werk te gaan, staan werknemers zo protesteren tegen een dreigend massa-ontslag. Er kan geen auto in of uit.

Ook de hoofdingang bij het Dudokhuis werd geblokkeerd, onder meer door personeel van de afdeling Research. ,,Er komt niemand meer het terrein op. Niet met de auto, per fiets of te voet. Tata Steel IJmuiden is lamgelegd”, verkondigden de actievoerders.

De files rondom het bedrijf groeien. De acties zouden tot ver in de middag gaan duren, maar rond 11.30 uur waren de poorten weer open.

Volgens de ondernemingsraad van Tata was de blokkade een wilde actie van in eerste instantie ruim honderd medewerkers.

Medewerkers leggen momenteel alle poorten van Tata Steel plat. Files rondom het terrein.
© Foto Dirk-Jan Prins

De directie in Londen wil duizend banen schrappen in IJmuiden om het zusterbedrijf in Engeland uit de rode cijfers te helpen. In Engeland worden honderd banen geschrapt. De blokkade is niet georganiseerd door FNV Metaal of een van de andere vakbonden. Het is een spontane actie, die aangeeft dat het ’t personeel ernst is.

Het massa-ontslag werd tot dusver voorkomen door directeur Theo Henrar, maar die is onlangs als eerste de laan uitgestuurd door de Europese directie. Directeur Hans van den Berg is dinsdag naar aanleiding van de protesten opgeroepen. Die verscheen te voet, omdat hij was vastgelopen in de toenemende files rondom het bedrijf. Hij kwam om ’zijn mannen’ toe te spreken, zei hij.

De medewerkers legden van den Berg, die na het vertrek van Theo Henrar een van de twee overgebleven ’IJmuidense’ directeuren is, hun grote bezorgdheid uit over het voortbestaan van hun bedrijf. ,,Bestaan we over tien jaar nog? Worden we aan het eind van de maand nog wel uitbetaald?”

Grote ergernis bestaat er over het feit dat het tot de coronacrisis goed presterende Tata Steel IJmuiden zijn winsten ziet verdampen omdat ze al twintig jaar in de verliesgevende Tata-tak in Engeland worden gestoken. Dat moet ophouden, vinden ze.

Medewerkers van Tata Steel blokkeren de ingangen van het complex in IJmuiden.
© ANP

Bestuurder Roel Berghuis van FNV Metaal kwam de medewerkers een hart onder de riem steken. Van Hans van den Berg werden ze niet veel wijzer. Actievoerder Niels Mans vond het niet raar dat zijn directeur met meel in de mond moet praten. ,,Hij zit in een spagaat.”

Al te uitgesproken reageren ten faveure van de medewerkers zou hem misschien ook een enkele reis naar buiten kunnen opleveren, en de actievoerende medewerkers zitten daar niet op te wachten, zo maakten ze duidelijk.

Ondernemingsraadvoorzitter Frits van Wieringen laat weten meer acties als deze te verwachten, totdat de vakbonden via een ledenvergadering beslissen of ze officieel gaan aanhaken. ,,Reken er maar op dat dit de hele week doorgaat”, zegt hij, wijzend op de wachtende rij auto’s voor de hoofdpoort aan de Wenckebachstraat. ,,Dit krijgt een vervolg, dat hoor ik van iedereen. Dit escaleert verder.”

Directeur Hans van den Berg loopt uit een lange file naar zijn personeel.
© Foto Dirk-Jan Prins

Tata Steel in IJmuiden is onderdeel van Tata Steel Europe (TSE), dat op zijn beurt weer onderdeel is van het Indiase Tata Steel Limited.

TSE zegt in een reactie de bezorgdheid van de mensen te begrijpen. "Het zijn geen makkelijke tijden op dit moment. We moeten de coronacrisis goed doorstaan zodat we kunnen zorgen voor een goede toekomst."

De onderneming benadrukt dat er geen veranderingen zijn in de status van de structuur en de afspraken rondom de reorganisatie die al zijn gemaakt. Zo zal geen sprake zijn van gedwongen ontslagen en wordt het werkgelegenheidspact gerespecteerd. Over het vertrek van Henrar blijft TSE bij zijn eerdere statement dat dit besluit in samenspraak is genomen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.