FNV Metaal stelt keihard ultimatum aan Tata Steel: geen ontslagen voor oktober 2026, anders volgen stakingen

© ANP

Bart Vuijk
IJMUIDEN

FNV Metaal heeft een hard ultimatum gesteld aan Tata Steel. Tot 2026 mag er geen personeel gedwongen de poort uit. Als het bedrijf daarin niet toegeeft, volgen er stakingen.

Dat gaat de bond althans voorstellen tijdens een drive-in ledenvergadering op het parkeerterrein van de Bazaar in Beverwijk, die op donderdag 4 juni plaatsvindt.

Tata Steel heeft veel meer haast met een massa-ontslag. Na 1 juli wil het bedrijf met de werknemersvertegenwoordigers praten over het schrappen van duizend banen in IJmuiden en honderd in Engeland. De bonden wijzen er al een half jaar op dat in ieder geval tot oktober 2021 een werkgelegenheidspact geldt. Dit pact wil FNV Metaal met vijf jaar verlengen.

FNV Metaal eist ook dat geen bedrijfsonderdelen worden verkocht - iets waar Tata Steel Europe zonder medeweten van de Nederlandse directie enkele maanden geleden al mee was begonnen, de brochures voor geinteresseerde kopers waren al gedrukt - en voorts eist de bond dat er een verantwoording komt voor het ontslag van directeur Theo Henrar.

Tata Steel IJmuiden moet voorts inclusief alle ondersteunende functies gehandhaafd blijjven als een zelfstandig opererend bedrijf binnen Tata Steel. Vakbondsbestuurder Roel Berghuis vreest dat het moederbedrijf de Nederlandse tak, die altijd financieel goed heeft gepresteerd tot aan de coronacrisis, financieel gaat leegzuigen. En de lege huls die overblijft, verkoopt.

FNV wil dat er een strategisch plan wordt gemaakt voor de toekomst van het bedrijf. Waarbij ook de vraagstukken over milieu- en CO2-problematiek worden meegenomen. Hier zijn aanzienlijke investeringen voor nodig.

Lees ook: CNV: stakingen bij Tata Steel zijn onvermijdelijk

Lees ook: Onrust groeit bij Tata Steel, werkonderbreking bij walserij

Lees ook: Hete zomer op komst: Poortblokkade Tata Steel zeker niet laatste actie

Lees ook: Boze werknemers blokkeren poorten Tata Steel uit protest tegen dreigend massa-ontslag, directeur te voet langs ’zijn mannen’ [video]

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.